ГоловнаПолітика

Радбез ООН засудив порушення режиму припинення вогню на Донбасі

Члени Радбезу також згадали катастрофу "Боїнга".

Радбез ООН засудив порушення режиму припинення вогню на Донбасі
Фото: un.org

Рада Безпеки ООН в середу висловила глибоку заклопотаність "недавнім погіршенням становища в плані безпеки в східній частині України".

Про це повідомляється на сайті ООН.

Члени Радбезу засудили порушення режиму припинення вогню і використання в зоні конфлікту важких озброєнь. Вони закликали до виконання всіх заходів, узгоджених в рамках Тристоронньої контактної групи.

"Рада безпеки засуджує порушення режиму припинення вогню, що тривають, особливо використання заборонених Мінськими угодами важких озброєнь, застосування яких призводить до трагічної загибелі людей, в тому числі цивільних осіб", - йдеться в заяві, з якою від імені всіх членів Ради виступив постійний представник РФ при ООН Василь Небензя в якості голови Ради безпеки.

Члени Ради закликали "до виконання зобов'язань щодо розведення сил і до негайного виведення важких озброєнь відповідно до застосовних положень Мінських угод".

Рада безпеки відмітила зусилля установ ООН щодо пом'якшення "трагічної гуманітарної ситуації" в східній частині України, а також заявила про повну підтримку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

У заяві Рада безпеки ООН також нагадала "про свою повну підтримку суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України". Члени Ради рекомендували всім сторонам знову заявити про свою прихильність мирному процесу і виконати всі заходи, узгоджені "в нормандському форматі" в рамках Тристоронньої контактної групи.

Члени Ради згадали про інцидент, під час якого був збитий літак, що виконував рейc МН 17. Вони, зокрема, заявили про повну підтримку резолюції з цього питання, прийнятої в 2014 році.

Нагадаємо, 29 травня Рада безпеки ООН провела перше з лютого 2017 року відкрите засідання щодо ситуації в Україні. під час зустрічі Росія запропонувала прийняти заяву на підтримку виконання мінських угод.

Незабаром після засідання Франція і Німеччина підготували власний проект заяви, а делегація Нідерландів запропонувала додати в російський текст параграф, що стосується встановлення винних в авіакатастрофі Boeing.

З 1 червня Росія на один місяць очолила Радбез ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram