ГоловнаПолітика

НАБУ перевіряє двомільйонну позику Лещенка на квартиру

Депутат позичив цю суму у Владислава Ендржієвського, а через кілька днів повернув.

НАБУ перевіряє двомільйонну позику Лещенка на квартиру
Сергей Лещенко
Фото: Макс Требухов

Солом'янський районний суд Києва надав детективам Національного антикорупційного бюро тимчасовий доступ до відомостей про телефонні контакти народного депутата від БПП Сергія Лещенка, власниці інтернет-видання "Українська правда" Олени Притули і Владислава Ендржієвського, здійснені впродовж 1 серпня-10 вересня 2016 року.

Про це це пише "Главком" з посиланням на рішення суду від 29 травня.

Дані мобільних операторів дозволять бюро зіставити місце перебування нардепа з місцем перебування Притули і Ендржієвського і їхніх можливих зустрічей.

Під час досудового розслідування, яке почали 22 лютого 2018 року з ч. 3 ст. 368-2 КК України ("Незаконне збагачення"), детективи НАБУ допитали зазначених осіб. Лещенко пояснив, що для покупки квартири в Києві площею 192 кв. м на вул. Івана Франка вартістю 7,55 млн грн позичив 3,77 млн грн у Притули і 2 млн грн - у Ендржієвського. Цей факт також відображено в електронній декларації політика за 2016 рік.

Олена Притула підтвердила, що позичила Лещенкові 3,77 млн грн і додала, що гроші передавала окремими частинами впродовж серпня-початку вересня 2016 року.

Владислав Ендржієвський зазначив, що в серпні 2016 року до нього звернувся Лещенко з проханням позичити певну суму коштів, якої йому не вистачає для придбання квартири. В день здійснення платежу за покупку квартири нардеп конкретизував своє прохання позики, зазначивши, що йому необхідно 2 млн грн. Ці кошти Ендржієвський надав Лещенко того ж дня.

Згідно зі свідченнями Ендржієвського, Лещенко повернув йому 2 млн грн через декілька днів після їх отримання в борг.

Також досудове розслідування з'ясувало, що платіж у розмірі 7,55 млн грн за покупку квартири Сергій Лещенко здійснив 1 вересня 2016 року.

Нагадаємо, в квітні голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що депутат Верховної Ради Сергій Лещенко став фігурантом кримінального провадження у зв'язку з придбанням дорогої квартири в центрі Києва.

Скандал навколо квартири Лещенка - це подія 2016 року. Депутат Верховної Ради, який до 2014 року працював журналістом, придбав житло площею 192 кв. м у клубному будинку на вулиці Франка в центрі Києва за 7,5 млн гривень. Однак тоді НАБУ не виявило порушень у цьому придбанні.

З'ясувалося, що 3,770 млн гривень нардеп отримав як позику від власника "Української правди" Олени Притули; 77 тис. доларів, або 1,988 млн гривень, він зняв з депозитів, оформлених на його матір; 150 тисяч гривень дала дівчина нардепа Анастасія Топольська; ще 1,780 млн гривень становили особисті заощадження Лещенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram