ГоловнаПолітика

СБУ: "детектор брехні" підтвердив злочинні наміри Савченко

Перевірку припинено достроково через спротив депутата.

СБУ: "детектор брехні" підтвердив злочинні наміри Савченко
Фото: Сергей Нужненко

Перевірка на поліграфі підтвердила, що депутат Верховної Ради Надія Савченко готувала теракти в урядовому кварталі Києва та в будівлі Верховної Ради.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

СБУ заявила, що за результатами проведеного дослідження комісія експертів зробила категоричні висновки про наявність у Савченко позитивних психофізіологічних реакцій, які свідчать, зокрема, про те, що вона обговорювала плани насильницького повалення конституційного ладу, брала участь у незаконних діях для повалення конституційного ладу й особисто готувала насильницьке повалення конституційного ладу.

Експертиза показала, що Савченко брала участь у підготовці збройного захоплення влади, для чого підшукувала й перевозила зброю, а плани насильницького повалення конституційного ладу і захоплення державної влади обговорювала з головою організації "Офіцерський корпус" Володимиром Рубаном і керівництвом "ДНР".

Зокрема, Савченко обговорювала зі спільниками плани вбивства керівництва країни, в тому числі особисто розподіляла ролі в замахах.

Крім того, розробила чіткий план убивства керівництва країни, домовлялася зі спільниками, хто і що повинен робити під час замаху.

Разом із тим експерти не виявили позитивних психофізіологічних реакцій на питання, поставлені стороною захисту, чи хотіла Савченко змінити владу в Україні конституційним способом, чи вважає вона злочинною діяльність Президента, народних депутатів, прем'єр-міністра, секретаря Ради національної безпеки і оборони, членів Кабінету Міністрів, керівників політичних партій.

Також наголошується, що у зв'язку зі свідомою протидією Савченко проведенню судової психологічної експертизи з використанням поліграфа комісія експертів не змогла поставити депутату всі питання, а проведення експертизи було припинено.

Експертизу проводили співробітники Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Нагадаємо, 22 березня Рада позбавила Савченко депутатської недоторканності і дозволила її арешт і взяття під варту. Після цього генпрокурор Юрій Луценко вручив їй підозру в присутності адвоката. 23 березня Шевченківський райсуд Києва заарештував Савченко.

Савченко закидають змову з метою силового захоплення влади (ч.1 ст.109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1. ст.109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 КК), підготовку до теракту (ч.1 ст.14, ч.3 ст.258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст.258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram