ГоловнаПолітика

Луценко і Грицак зустрілися із західними послами для пояснень у справі Бабченка

Необхідність інсценування пояснили бажанням отримати список наступних жертв.

Луценко і Грицак зустрілися із західними послами для пояснень у справі Бабченка
Фото: gp.gov.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко і голова Служби безпеки України Василь Грицак провели зустріч з керівниками дипломатичних представництв щодо спецоперації з попередження вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

На зустріч прийшли посли країн "Великої сімки", країн ЄС, Норвегії, Австралії, Європейського Союзу та Ради Європи, повідомляється на сайті ГПУ.

"Під час зустрічі поінформовано про основні аспекти проведеної роботи і ті завдання, які ставилися під час ухвалення рішення про проведення контролю за вчиненням злочину у формі імітування обстановки злочину. Акцентовано увагу міжнародного співтовариства на тому, що саме обрана стратегія дозволила не тільки не допустити загибелі журналіста, припинити злочин, повністю задокументувати злочинні дії організатора, отримати докази його зв'язків із замовником злочину, але і отримати відомості про можливих потенційних жертв, проти яких ймовірно готувалися терористичні акти і вбивства", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, інформація про те, що Бабченка застрелили у його квартирі в Києві, з'явилася ввечері 29 травня. 30 травня понад 20 високопоставлених посадових осіб і послів різних країн висловили співчуття у зв'язку зі злочином, зокрема спікер Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Майя Косьянчич, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, президент ПАРЄ Мікеле Ніколетті, міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон, представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, а також посольство США.

31 травня голова СБУ Василь Грицак повідомив, що Бабченко живий і розповів деталі спецоперації. За його словами, вбивство замовили російські спецслужби, а українські - запобігли його та інсценували в рамках спецоперації для затримання виконавців.

Після цього низка міжнародних організацій обурилися інсценуванням вбивства, зазначивши, що його мета залишається незрозумілою.

Президент Петро Порошенко, коментуючи таку реакцію, заявив, що "засуджувати треба не нас, а Росію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram