ГоловнаПолітика

Філатов про вихід ГРД з кваліфоцінювання суддів: В умовах ультиматуму не ведеться діалог

Голова Венеціанської комісії також закликав ГРД до діалогу з ВККС.

Філатов про вихід ГРД з кваліфоцінювання суддів: В умовах ультиматуму не ведеться діалог
Алексей Филатов
Фото: Макс Требухов

Конфлікти, які виникають у роботі, можна вирішити шляхом конструктивного діалогу, а не ультиматуму. Про це заявив заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов під час конференції з приводу судової реформи, коментуючи вихід Громадської ради доброчесності з кваліфоцінювання суддів.

"Судова реформа - тривалий і складний процес, ще багато роботи попереду. Є не так багато людей, які хочуть виконувати роботу, тих людей, які хочуть, щоб у країні запанувало верховенство права", - зазначив він.

За словами Філатова, в оцінюванні суддів беруть участь різні люди: "Хтось бере участь для задоволення свого его, хтось має політичні мотиви чи інші". "Коли з'являються певні проблеми, потрібно ініціювати діалог. В умовах ультиматуму не ведеться конструктивний діалог", - сказав він.

"Моя особиста думка, коли Вища кваліфікаційна комісія суддів з урахуванням досвіду попередніх конкурсів каже, щоб представники (ГРД - LB.ua) заздалегідь подавали свої висновки - за 10 днів, то можна дискутувати з приводу терміну, але повинен бути діалог. Якщо ВККС просить, щоб висновки ГРД були підписані всіма членами, які були на засіданні, тому що в комісії іноді виникали сумніви, хто брав участь у голосуванні, чи була більшість (членів ГРД - LB.ua)... Коли ВККС говорить про базові речі, то питання вирішуються, якщо є бажання, шляхом діалогу, а не шляхом ультиматуму", - прокоментував він.

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо зазначив, що також виступає проти бойкоту.

"Я проти бойкоту. Я не радію, коли бачу парламент, де опозиція бойкотує, коли її не чують. Треба розмовляти один з одним. Я просив би ГРД відновити співпрацю з ВККС. Говоріть відкрито з ВККС, доводьте свою позицію громадськості, але діалог повинен існувати. Важливо, щоб ГРД скористалася своїми можливостями", - сказав він.

Нагадаємо, що 26 березня Громадська рада доброчесності заявила, що виходить із процесу кваліфікаційної оцінки суддів.

Причиною такого рішення стали зміни в регламенті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що стосуються висновків Громадської ради. Зокрема, ВККС ухвалила, що висновки ГРД повинні бути підписані усіма членами ради, які їх підтримують, а також можуть бути подані у ВККС за 10 днів до співбесіди з відповідними суддями. За словами членів ГРД, це ускладнює роботу, оскільки в день проводяться співбесіди з 150-200 суддями, а деякі члени ради перебувають у різних містах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram