ГоловнаПолітика

Україна й Угорщина домовилися про консультації з приводу закону про освіту

Це будуть консультації за участю угорської громади.

Україна й Угорщина домовилися про консультації з приводу закону про освіту
Фото: Генпрокуратура Украины

Міністри закордонних справ України та Угорщини домовилися провести 5 червня консультації між міністерствами освіти двох країн для вирішення, зокрема, суперечливих моментів, пов'язаних із так званою «мовною статтею» українського закону «Про освіту».

Про це повідомив журналістам у кулуарах штаб-квартири ООН голова українського МЗС Павло Клімкін, передає Радіо Свобода.

«Це будуть консультації за участю угорської громади. Угорська сторона сприятиме цим консультаціям для того, щоб вони були результативними», - розповів Клімкін.

За словами міністра, після консультацій відбудеться ще одна - підсумкова - зустріч чиновників двох країн, яка повинна закріпити і формалізувати домовленості.

Угорщина підтвердила, що братиме участь у переговорах із мовного питання. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ Угорщини за підсумками зустрічі голів МЗС Угорщини та України в Нью-Йорку (США), передають Українські Новини.

"Угорщина закликає до створення робочої групи за участю керівників міністерств, відповідальних за закордонні справи й освіту, а також представників угорської меншини в Україні для контролю за виконанням рішення "Венеціанської комісії", - цитує прес-служба Сійярто.

Він зазначив, що угорська меншина в Україні завжди відкрита до переговорів.

"Угорщина рада співпрацювати з Україною в спостереженні за виконанням рішення "Венеціанської комісії" і готова допомогти Україні в цьому в інтересах забезпечення того, щоб права 150 тисяч закарпатських угорців у майбутньому не порушувалися", - додав він.

За словами Сійярто, "Венеціанська комісія" рекомендувала, щоб українська влада консультувалася з національними меншинами.

Раніше повідомляли, що Угорщина надіслала в НАТО пропозиції "нової політики" щодо України. Зокрема, угорський уряд скерував союзникам по НАТО документ, у якому доводить, що "реформування України провалилося".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram