ГоловнаПолітика

Розкопки на місці пам'ятника воїнам УПА в Грушовичах завершилися

Україна і Польща розходяться в оцінці знайдених останків.  

Розкопки на місці пам'ятника воїнам УПА в Грушовичах завершилися
Фото: facebook.com/pavlo.podobed

Розкопки на місці пам'ятника воїнам Української повстанської армії в польських Грушовичах  завершилися. При цьому інститути національної пам'яті України і Польщі розійшлися в їх оцінках.

Представник польського інституту Богуслав Клещинський заявив, що підсумкові результати слід очікувати в понеділок. Він сказав, що під час археологічних робіт "виявлено ряд поховань жінок, чоловіків і дітей різного віку". Водночас він наголосив, що "наразі немає підстав стверджувати, що це поховання, пов'язані з військовою діяльністю".

Водночас відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета вважає, що з 18 виявлених поховань як мінімум три - це воїни УПА.

"Це підтверджують спогади очевидців, архівні дані та глибина поховань, супровідний матеріал. Підтверджуються свідоцтва і спогади, що воїнів УПА ховали переважно вночі в цивільні поховання. Значить, знищений пам'ятник УПА в Грушовичах не був символічним, а надмогильним і має бути відновлений", - написав він у коментарі у фейсбуці.

Нагадаємо, Україна наклала мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт щодо польських жертв після знищення пам'ятника УПА на кладовищі в Грушовичах у квітні 2017 року. Залишки зруйнованого пам'ятника в Польщі використовували для ремонту доріг.

У липні 2017 року хрест із пам'ятника відновили, але тепер він присвячений українцям, які в 1943-45 роках рятували поляків від УПА.   

15 травня польський інститут національної памяті повідомив про проведення розкопок, для того, щоб з'ясувати, чи є на місці пам'ятника, присвяченого діяльності УПА, поховання формування.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram