ГоловнаПолітика

За три місяці партії витратили з держбюджету понад 84 млн грн, - КВУ

Партії купують за державні гроші навіть мийні засоби та канцелярію.

За три місяці партії витратили з держбюджету понад 84 млн грн, - КВУ
Фото: прес-служба президента

За січень-березень 2018 року загальні витрати політичних партій сягнули 85,2 млн грн, з них 84,4 млн грн - кошти держбюджету України. Про це повідомили у Комітеті виборців України.

Зокрема, "Народний Фронт" витратив за три місяці 20,2 млн (99% з них - гроші бюджету), БПП - 28,7 млн (99%), "Опозиційний блок" - 6,3 млн (99% ), "Самопоміч" - 20 млн (99%), Радикальна партія Олега Ляшка - 5,5 млн (95%), ВО "Батьківщина" - 4,2 млн (92%).

За перші три місяці 2018 р. партії купували за держкошти навіть такі товари першої необхідності, як мийні засоби, пакети для сміття, серветки, рушники, офісний папір і картриджі (це, зокрема, відображено у звіті РПЛ).

Найбільше державних коштів НФ і "Батьківщина" витратили на оренду приміщень (7,5 і 2,1 млн відповідно), БПП та "Опоблок" - на місцеві осередки (17,3 і 3,5 млн), РПЛ - на зарплати (2,2 млн), "Самопоміч" - на матеріальні витрати та оплату послуг (7,5 млн).

Частину коштів (6,3 млн) партії спрямували на оплату реклами у ЗМІ: найбільше коштів на це витратила "Самопоміч" - 2,9 млн на видавничу діяльність.

"Для зниження залежності від держфінансування партії повинні залучати кошти від членських внесків і гроші від фізичних та юридичних осіб, проте поки що цих коштів недостатньо для того, аби покрити партійні витрати", - зазначають у КВУ.

Зокрема, за даними НАЗК, у 2017 році "Опоблок" отримав 6,6 млн грн від внесків фізичних і юридичних осіб, а витратив за 3 місяці цього року понад 6 млн.

"РПЛ отримала за рік 1,1 млн. внесків, а за січень-березень витратила понад 5 млн. НФ залучив за рік лише 6 тис. грн внесків, а витратив за I квартал понад 20 млн", - заявили у КВУ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що політичні партії за квартал витратили на рекламу у ЗМІ 56 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram