ГоловнаПолітика

Український в'язень у РФ оголосив голодування на знак солідарності із Сенцовим

Шумкову в Росії інкримінують участь у Революції гідності і АТО на сході України.

Український в'язень у РФ оголосив голодування на знак солідарності із Сенцовим
Фото: fakty.ua

Ув'язнений у Росії український військовослужбовець, екс-охоронець нардепа Дмитра Яроша Олександр Шумков оголосив голодування на знак солідарності з іншими в'язнями Кремля.

Про це повідомила сестра українського політв'язня Олега Сенцова Наталія Каплан.

"Тим часом до голодування приєднався Олександр Шумков, але про це так мало говорять", - написала Каплан у фейсбуці.

Шумкову в Росії інкриміновано частину 2 статті 282.2 КК (участь у діяльності екстремістської організації). Як стверджується в справі, він перебував у "Правому секторі" з 28 листопада 2013 року (дата створення руху) по 23 серпня 2017-го. Насправді Шумков вийшов із цієї структури 1 листопада 2014 року, коли перестав бути охоронцем її тодішнього лідера Дмитра Яроша. Верховний суд Росії заборонив діяльність руху в країні тільки 17 листопада 2014-го.

Також українцеві в РФ інкримінують участь у Революції гідності (у справі події Євромайдану названо "поваленням конституційного ладу України") і АТО на сході України.

Шумков - уродженець Одеси. Восени 2014-го вступив за контрактом в 11-ту бригаду армійської авіації Сухопутних військ. Служив у військовій частині №4067 у селі Чорнобаївці Білозерського району Херсонської області, жив у Херсоні.

17 серпня 2017 року Шумков не повернувся зі служби додому. 26 вересня мати солдата Лариса Шумкова отримала з брянського головкому Слідчого комітету РФ лист про те, що її сина затримано в Росії. При цьому датою затримання Шумкова в листі було названо 6 вересня. На той момент з дня викрадення солдата минуло три тижні.

Нагадаємо, Олег Сенцов оголосив голодування 14 травня. Засуджений до 20 років ув'язнення в Росії українець має намір продовжувати голодування до своєї смерті або до звільнення 64 політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram