ГоловнаПолітика

УПЦ МП виступила проти автокефалії для УПЦ КП і УАПЦ

"Наш народ може бути розділений надовго, якщо не назавжди".

УПЦ МП виступила проти автокефалії для УПЦ КП і УАПЦ
Фото: news.church.ua

Українська православна церква Московського патріархату заявила, що ініціатива про надання автокефалії православній церкві в Україні є загрозою для безпеки держави.

"Поява іншої паралельної юрисдикції в Україні може породити нові протистояння всередині нашого народу, що не тільки загрожуватиме безпеці держави, а й поставить під питання можливість майбутньої єдності Церкви в Україні. Наш народ може бути розділений надовго, якщо не назавжди", - йдеться у зверненні Синоду УПЦ МП.

На думку Московського патріархату, виходом із цієї ситуації є відновлення церковної єдності, але для цього необхідний "мир і стабільність у нашій державі". УПЦ МП вважає, що "схизматичні церковні групи" (УПЦ КП і УАПЦ) повинні повернутися в "лоно канонічної церкви", перш ніж можна буде обговорювати питання статусу єдиної канонічної церкви.

У зверненні стверджують, що це позиція не тільки Московського патріархату, а й інших помісних православних церков. "Предстоятелі та собори єпископів помісних православних церков висловлюють насторожене та негативне ставлення до надання згаданого Томосу як засобу подолання розколу в українському православ’ї", - заявила УПЦ МП.

"Ми завжди сприяли та будемо сприяти Державі у питаннях морального та патріотичного виховання, але виступаємо проти використання Церкви в геополітичній боротьбі. Засвідчуємо відкритість і готовність до будь-якої конструктивної співпраці та діалогу з метою досягнення церковної єдності", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, 17 квітня Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ, 18 квітня відповідне звернення Президенту передали предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій, 19 квітня звернення було підтримано Верховною Радою, після чого було передано Варфоломію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram