ГоловнаПолітика

Сидорович: закон про Антикорупційний суд сьогодні не буде внесено в зал

"Імовірно, ми вже заходимо як мінімум у червень для прийняття закону в цілому".

Сидорович: закон про Антикорупційний суд сьогодні не буде внесено в зал
Руслан Сидорович
Фото: Макс Требухов

Розгляд законопроекту про Антикорупційний суд відкладено через неузгодженість правки про раду міжнародних експертів.

Про це в коментарі LB.ua заявив народний депутат від "Самопомочі", член комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Руслан Сидорович.

"Сьогодні закон про Антикорупційний суд не буде виноситися на розгляд залу. В першу чергу через те, що так і не знайдено консенсусу з приводу ключового питання в законопроекті. А саме - щодо формування ради міжнародних експертів, використання права вето. Без узгодження цього моменту виносити в зал законопроект - означає розбалансувати взагалі весь процес", - заявив він.

Сидорович зазначив, що 21 травня після засідання комітету відбулася закрита зустріч представників Венеціанської комісії та Ради Європи з керівництвом парламенту, де обговорювали спірні питання законопроекту про Антикорупційний суд.

"Я також мав розмову з секретарем Венеціанської комісії про те, щоб не допустити в жодному разі тих маніпуляцій із законом, які нині застосовують. Зокрема, влада всіляко намагається перекрутити питання про порядок формування ради міжнародних експертів, щоб їхнє рішення могла скасувати підконтрольна президентові Вища кваліфікаційна комісія суддів. Ми не проти можливості ревізії рішення громадської ради міжнародних експертів. Але наполягаємо, щоб це було можливо за умови рішення 2/3 від загального складу самої ради", - додав він.

Сидорович прогнозує, що цього тижня ухвалення закону про створення Антикорупційного суду - під великим питанням.

"Країна чекає не на фейк, чи симулякр, а на реальний Антикорупційний суд. На порядку у нас 1925 поправок, щодо ключових - немає консенсусу. Ймовірно, ми вже заходимо як мінімум у червень для прийняття закону в цілому", - сказав він.

Нагадаємо, 1 березня Рада прийняла законопроект про Антикорупційний суд у першому читанні. Президент Петро Порошенко закликав не зволікати з прийняттям цього закону і порадив не виходити за рамки Конституції під час його доопрацювання.

Законопроект є критично важливою вимогою для отримання п'ятого траншу кредиту МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram