ГоловнаПолітика

130 вчених і діячів культури зажадали звільнити Сенцова

«Смерть Олега Сенцова стане ганьбою для Росії».

130 вчених і діячів культури зажадали звільнити Сенцова
Фото: Макс Левин

Понад 130 діячів науки і культури підписалися під спільним зверненням асоціації «Вільне слово», Санкт-Петербурзького ПЕН-клубу та «Вільного історичного товариства» із закликом відпустити на свободу українського режисера Олега Сенцова.

Текст звернення опубліковано на сайті науково-популярної газети «Троїцький варіант», пише Медуза.Серед тих, хто підписався під зверненням, письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич, письменниця Людмила Улицька, поет Лев Оборін, журналіст Сергій Пархоменко, лінгвіст Олексій Гіппіус, літературознавець Олександр Лавров.

«Ми вимагаємо відправити Сенцова на його батьківщину ... Смерть Олега Сенцова стане ганьбою для Росії і назавжди заплямує тих, хто міг би його врятувати, але не врятував», - йдеться у зверненні.

У серпні 2015 року українського режисера Олега Сенцова засудили в Росії до 20 років колонії у справі про підготовку терактів у Криму. Він не визнав провину. Зараз Сенцов перебуває в ямальській ВК-8, неофіційно названою «Білим ведмедем».

Звільнити Сенцова раніше просили багато російських діячів культури. Президент Росії Володимир Путін відмовився сприяти звільненню українського режисера.

Сенцов 16 травня оголосив безстрокове голодування. Він зажадав звільнити 64 українських політв'язнів у Росії, не вимагаючи при цьому власного звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram