ГоловнаПолітика

Комітет Ради відклав рішення щодо законопроекту про Антикорупційний суд (оновлено)

Знадобилися додаткові консультації з МВФ і Венеціанською комісією.

Комітет Ради відклав рішення щодо законопроекту про Антикорупційний суд (оновлено)
Фото: Анна Стешенко

Комітет Верховної Ради з питань правосуддя зміг зібрати кворум для розгляду законопроекту про Антикорупційний суд до другого читання.

Про це заявив голова Комітету Руслан Князевич, передає кореспондент LB.ua.

"У нас зібралося 12 членів комітету. Але для кворуму нам потрібно ще мінімум п'ять. Тому якщо вони прийдуть, то ми зможемо провести засідання. Якщо ні, то ні", - заявив він о 15:20, хоча засідання комітету спочатку планувалося на 15:00.

Князевич запропонував присутнім нардепам 30 хвилин почекати відсутніх колег.

За цей час у залі з'явилися нардеп від БПП Вадим Денисенко і позафракційний Андрій Іллєнко, а також Наталія Агафонова і Василь Яницький з БПП.

"У нас є 17 членів комітету, ми можемо починати позачергове засідання", - сказав він.

Оновлення. Однак ухвалити рішення так і не вдалося. Увечері члени комітету спробують узгодити правки з представниками Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія) і Міжнародного валютного фонду, але якщо це зробити не вдасться, Рада почне розгляд законопроекту без рішення комітету.

"Ми ще раз проведемо консультації з МВФ. Сьогодні ввечері будуть такі консультації, на які запрошено колег із Венеціанської комісії. Тому сьогодні ввечері ще будуть консультації. Якщо ці консультації увінчаються успіхом, то ми завтра вранці проведемо ще одне засідання комітету. Якщо ж ні, то ми передамо законопроект на розгляд парламенту. Щоб парламент визначався в процесі розгляду [щодо правок до другого читання]. І в процесі розгляду, якщо буде потреба зібрати комітет, це буде зроблено", - заявив він.

Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт підтвердив такі домовленості.

"Венеціанська комісія змогла ознайомитися не з усіма правками, які були подані до другого читання... Дійсно, ми ще раз проведемо консультації за участю з МВФ. Ми сподіваємося, що на основі цих додаткових консультацій буде досягнуто загальне розуміння для прийняття законопроекту в цілому", - додав він.

Нагадаємо, створення Антикорупційного суду - одна з основних вимог західних кредиторів. Але вона тривалий час блокувалася, представники влади пропонували замість окремого суду створити палату в нинішній системі. Восени 2017 року риторика влади змінилася, і президент Петро Порошенко пообіцяв внести законопроект у Раду.

У грудні минулого року Рада розблокувала внесення президентського законопроекту про створення Антикорупційного суду, і незабаром його внесли до парламенту.

1 березня 2018 року Рада прийняла законопроект про Антикорупційний суд у першому читанні. Порошенко закликав не зволікати з ухваленням цього закону і порадив не виходити за рамки Конституції при його доопрацюванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram