ГоловнаПолітика

Біля Ради зібралася акція за реформу виборчого законодавства

Новий Виборчий кодекс готовий до прийняття у другому читанні.

Кілька сотень людей у четвер, 17 травня, прийшли до Верховної Ради з вимогою внести зміни до виборчого законодавства.

На акцію, яка почалася вранці, прийшли громадські активісти, а також представники різних політичних партій: "Свобода", "Самопоміч", "Національний корпус", "Рух нових сил", "Громадянська позиція".

Активісти наполягають на прийнятті законопроекту, який передбачає проведення виборів до парламенту за відкритими партійними списками. "Вимагаємо від парламенту відкритих партійних списків. Це вимога українського народу", - сказав під час мітингу депутат Ради Леонід Ємець (фракція "Народний фронт").

Нагадаємо, в листопаді 2017 року Верховна Рада прийняла в першому читанні 226 голосами (мінімальна необхідна кількість) нову редакцію Виборчого кодексу, яка передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками. До другого читання до проекту ВК депутати подали більш ніж чотири тисячі поправок.

Зараз в Україні діє змішана пропорційно-мажоритарна система: 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками від політичних партій, які набрали 5% або більше голосів; ще 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних округах. Через збройну агресію Росії Автономна Республіка Крим, Севастополь і окремі райони Донецької і Луганської областей не представлені мажоритарниками в парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram