ГоловнаПолітика

Поліція почала розслідування проти детективів НАБУ, які таємно спілкувалися з Онищенком

Такі переговори можуть відбуватися тільки за участю прокурора.

Поліція почала розслідування проти детективів НАБУ, які таємно спілкувалися з Онищенком
Фото: Сергей Нужненко

Національна поліція почала розслідування стосовно керівника головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро Андрія Калужинською і інших детективів через те, що ті нібито таємно спілкувалися з нардепом-утікачем Олександром Онищенком.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в Фейсбуці.

Ідеться про розмову Онищенка з детективами в режимі відеозв'язку. Онищенко стверджував, що НАБУ ініціювало і вело з ним переговори про укладення угоди про визнання провини. За це він нібито повинен був надати свідчення про корупцію українських чиновників.

У САП стверджують, що прокурори не знали про ці переговори, які, відповідно до закону, можуть відбуватися тільки за участю прокурора.

"Закликаємо НАБУ як орган досудового розслідування не вводити громадськість в оману шляхом поширення інформації, що не відповідає дійсності і припинити «жонглювання» нарізками відеозаписів. Роз'яснюємо, що, згідно з ч. 2 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою винятково прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого", - підкреслили в САП.

Відзначено, що на проведення зазначеного спілкування прокурорами в кримінальному провадженні, в тому числі керівником САП Назаром Холодницьким, доручення детективам не надавали. Тому в САП кажуть, що НАБУ приховало від прокурорів ці переговори з Онищенком. Ба більше, за даними САП, з Онищенком "узагалі неможливо укласти угоду про визнання провини через важкість звинувачень".

"З огляду на те, що в опублікованих відеозаписах переговорів, імовірно, керівника Головного підрозділу детективів НАБУ й інших детективів з підозрюваним О. Онищенком про конкретні умови укладання угоди ... відомості про зазначені події внесені до Єдиного реєстру та розпочато кримінальне провадження", - сказано в заяві САП.

Нагадаємо, раніше Онищенко оприлюднив аудіозапис його розмови з Андрієм Калужинським, під час якої депутатові запропонували укласти угоду зі слідством в обмін на свідчення в його справі. На повній версії відеозапису, як пише INSIDER, детективи прямо говорять Онищенкові, що про заплановану угоду з ним прокурори не знають.

Згідно із законодавством, угоду зі слідством можуть запропонувати підозрюваному винятково співробітники прокуратури, в цьому випадку прокурори, але САП про цю розмову не знала, розповів в інтерв'ю LB.ua антикорупційний прокурор Назар Холодницький.

У НАБУ, своєю чергою, заявили, що САП була в курсі їхніх дій, а "угоду зі слідством" пропонували адвокати Онищенка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram