ГоловнаПолітика

Росія повинна забрати свої війська з Донбасу, - Волкер

Спецпредставник Держдепу США підсумував свої враження від поїздки в зону ООС.

Росія повинна забрати свої війська з Донбасу, - Волкер
Фото: Facebook/Europa Libera

На Донбасі немає конфлікту серед українців. Про це сьогодні на брифінгу заявив спецпредставник Державного департаменту США  в Україні Курт Волкер, який відвідав Донбас.

"На Донбасі серед українців немає конфлікту, не йдеться про етнічний, громадянський конфлікт, цей конфлікт спровокований російською інтервенцією на схід України. Росія має пряме керівництво силами в тому регіоні. Також вона має вирішальний політичний вплив на політичне управління окупованими територіями", - зазначив Волкер.

Він наголосив, що США доклали багато зусиль для подолання конфлікту на політичному рівні на Донбасі, нагадавши, що останні місяці провів чотири зустрічі з російською стороною.

Волкер вважає, що найкращий захист для російськомовного населення в ОРДЛО настане тоді, коли Росія забере свої війська і дасть можливість встановити українській владі нормальний контроль над територією.

"Ми є свідками трагедії, яка відбувається на наших очах. Ми є свідками того, що загинули 10 тисяч осіб, в тому числі дві тисячі цивільних осіб. Через цей конфлікт стало більше переселенців", - наголосив Волкер.

Він додав, що на Донбасі продовольча безпека стає проблемою для майже мільйона жителів Донецької і Луганської областей. "Фізична безпека є дуже гострим питанням для сотень, тисяч людей, які живуть на лінії зіткнення конфлікту", - сказав Волкер.

Спецпредставник Державного департаменту США в Україні уточнив, що економічна безпека є проблемою, тому що через війну багато підприємців не можуть знайти роботу.

"Є проблема надання медичних послуг. На окупованих територіях і на лінії конфлікту поширюється туберкульоз. Конфлікт і війна впливає на навколишнє середовище. Екологічна ситуація є неблагополучною. Це може мати потенціал спровокувати радіологічне забруднення, особливо те, що стосується водозабезпечення", - уточнив він.

Волкер планує зустрітися з родичами заручників і політв'язнів Росії. Напередодні спецпредставник США зустрівся з командувачем Об'єднаних сил, генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram