ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про організації правовласників

Узаконено організації колективного управління авторськими правами.

Рада прийняла закон про організації правовласників
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада затвердила в цілому законопроект №7466 "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав".

Документ підтримали 246 депутатів.

Закон визначає по одній організації колективного управління для кожної зі сфер колективного управління. Ці організації зобов'язані постійно звітувати про свою діяльність, повідомляти автору про використання його творів, про винагороду, яка йому належить, і тому подібне.

Згідно з пояснювальною запискою, в Україні зараз існує 19 організацій колективного управління, які збирають, розподіляють і виплачують винагороду за використання об'єктів авторського права і суміжних прав (музичних творів, фонограм, відеограм і так далі), і за 2016 рік вони зібрали близько 80 млн гривень.

При цьому низка відомчих наказів, спрямованих на регулювання тих чи інших аспектів діяльності таких організацій, не раз були визнані недійсними в судовому порядку, оскільки подібне регулювання необхідне винятково на рівні закону, а не підзаконного акта.

Нагляд за діяльністю таких організацій, забезпечення ведення їх обліку закріплено за Мінекономіки, але на практиці міністерство не може здійснювати свої повноваження в повному обсязі. Тому Мінекономіки внесло законопроект, який врегулює цю ситуацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram