ГоловнаПолітика

У Раді не вірять у зміну складу ЦВК цього тижня

ПАРЄ рекомендує, щоб до складу комісії включили кандидатів від усіх фракцій.

У Раді не вірять у зміну складу ЦВК цього тижня
Фото: Ukrinform

Процес призначення нового складу Центральної виборчої комісії навмисне затягують у Верховній Раді. Анонсоване на четвер голосування з цього питання заледве чи відбудеться, сказало LB.ua джерело з фракції "Народний Фронт" за підсумками погоджувальної ради.

"Є рекомендації ПАРЄ, щоб до складу нової ЦВК включили кандидатів від усіх фракцій, а Опоблок досі не подав своєї кандидатури. Процес зі зміною ЦВК явно затягується через політичні причини. І це навмисне робить не тільки Опоблок", - заявив депутат, який є членом профільного комітету ВР з правової політики та правосуддя.

Депутат нагадав, що на 13 вакантних посад членів ЦВК президент подав 14 кандидатур. За його словами, щоб процес прискорився, Порошенко мав би відкликати дві свої кандидатури, а Опоблок - подати свою.

"Якби подача кандидата від Опоблоку і відкликання президентом як мінімум двох його кандидатів відбулися ще два тижні тому, то ми вийшли б на голосування за нову ЦВК цього тижня в четвер. Але цього не було зроблено. Тому явно йде процес гальмування зі створенням нової ЦВК. Певним силам вигідний старий склад ЦВК", - додав він.

За словами нардепа, в разі голосування за звільнення членів ще діючої ЦВК і непризначення нових країна "може опинитися в ситуації, коли в країні взагалі не буде виборчої комісії".

Нагадаємо, в понеділок спікер Андрій Парубій на засіданні погоджувальної ради заявив, що одними з ключових питань роботи парламентарів цього пленарного тижня мають стати звільнення членів ЦВК і призначення нових.

5 лютого президент Петро Порошенко вніс у Верховну Раду подання на кандидатів у нові члени Центрвиборчкому. Це 14 осіб: Алла Басалаєва ("Відродження"), Наталя Бернацька ("Народний Фронт"), Михайло Вербенський (БПП), Андрій Євстігнєєв ("Батьківщина"), Ірина Єфремова ("Народний Фронт"), Ольга Желтова (БПП), Олег Конопольський (БПП), Світлана Кустовая (БПП), Ольга Лотюк (БПП), Віталій Плукар (БПП), Євген Радченко ("Самопоміч"), Тетяна Сліпачук ("Воля народу"), Леонтій Шипілов (НФ), Тетяна Юзькова (Радикальна партія Ляшка).

До квітня кандидати проходили спецперевірку.

У нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члена, чий термін повноважень не минув.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram