ГоловнаПолітика

Кравчук, Кучма і Ющенко зробили заяву про автокефалію УПЦ

Екс-президенти України підтримують автономність Української православної церкви.

Кравчук, Кучма і Ющенко зробили заяву про автокефалію УПЦ
Фото: bulvar.com.ua

Колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко вважають, що надання Українській православній церкві автокефалії є очікуваною історичною подією, важливою для зміцнення незалежності України.

Про це йдеться в їх спільному зверненні до українців, зачитаному Кравчуком на прес-конференції.

"Ми вважаємо, що надання автокефалії Константинопольською матір'ю-церквою зіграє важливу роль у зміцненні незалежності України, духовній і національній єдності нашого народу, розвитку релігійної свободи в Україні, сприятиме міжконфесійному діалогу... Це стане давно очікуваною історичною подією", - сказано в заяві.

Президенти також вважають обов'язком усіх патріотично налаштованих громадян і політиків протистояти спробам використання церкви в інтересах інших держав.

"Ми переконані, що єдність українського народу, силою зміцнення якого буде єдина православна помісна церква, стане духовною непорушною фортецею в боротьбі з російською агресією проти України", - йдеться у зверненні.

Читайте також: Порошенко і автокефалія: останній бій, він важливий найбільш

Президенти закликали політиків і громадян об'єднатися навколо питання отримання УПЦ томосу про автокефалію. При цьому вони підкреслили, що вся діяльність повинна відповідати Конституції і законам, відповідно до яких у всіх конфесій рівні права і неможливе обмеження прав віруючих.

Нагадаємо, 17 квітня Порошенко підписав звернення до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію УПЦ, 18 квітня відповідне звернення Президенту передали предстоятелі УПЦ КП Філарет і Української автокефальної православної церкви Макарій, 19 квітня звернення було підтримано Верховною Радою, після чого було передано Варфоломію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram