ГоловнаПолітика

ГПУ не вистачає даних ФБР для завершення розслідування проти Манафорта

Луценко запропонує американцям створити спільну групу слідчих.

ГПУ не вистачає даних ФБР для завершення розслідування проти Манафорта
Юрий Луценко
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура не може завершити розслідування проти колишнього радника екс-президента Віктора Януковича і колишнього голови передвиборної кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта у зв'язку з тим, що не отримала необхідної інформації від ФБР.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко в коментарі Reuters.

За словами Луценка, восени Федеральне бюро розслідувань повідомило йому, що початок власне розслідування і не може надати інформацію на цьому етапі.

"М'яч на полі США... (ми) не можемо завершити наше розслідування без їх результатів, тому що нам потрібна інформація", - сказав він.

"Я маю намір провести переговори з офіційними особами ФБР і буду з ними говорити про спільну групу для розслідування [справ проти Манафорта]", - додав Луценко.

Восени минулого року керівник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк говорив, що Манафорт фігурує у двох справах, які розслідує Генеральна прокуратура України.

"Перша стосується розтрати коштів Міністерства юстиції, які виділяли на американську юридичну фірму для підготовки звіту у справі "Тимошенко проти України" щодо її незаконного арешту. Друга - в частині матеріалів про "чорну бухгалтерію". Ці справи ми далі розслідуємо", - говорив Горбатюк.

За його словами, Генпрокуратура у 2014 і 2015 роках відправляла запити на допити представників юрфірми і Манафорта, але не отримала відповіді від американської сторони.

Нагадаємо, напередодні в The New York Times вийшла публікація, яка стверджує, що через надання "Джавелінів" Україна припинила співпрацю зі слідством спецпрокурора Роберта Мюллера в США.

Заступник генерального прокурора Євген Єнін цю інформацію спростував, заявивши, що ні ФБР, ні Мюллер в ГПУ із запитами про правову допомогу у зв'язку зі справою Манафорта не зверталися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram