ГоловнаПолітика

Нацполіція створить робочу групу для захисту прав ромів у Києві

Правоохоронці готові допомагати в соціалізації представників етнічної меншини.

Нацполіція створить робочу групу для захисту прав ромів у Києві
Фото: kyiv.npu.gov.ua

Національна поліція вирішила створити робочу групу для захисту прав ромів у Києві. До її складу увійдуть представники місцевої влади, поліцейські та правозахисники.

Про це голова Нацполіції Сергій Князєв повідомив під час зустрічі з начальником поліції Києва Андрієм Крищенком і керівником адвокаційного центру Української Гельсінської Спілки з прав людини Борисом Захаровим, повідомляють на сайті НПУ.

"Необхідність у створенні такої групи продиктована останніми подіями, які відбулися в столиці на Лисій горі. Щоб захистити права етнічних меншин, які постраждали від дій невідомих, столичні поліцейські спільно з представниками влади та правозахисних організацій розроблять план спільних дій", - сказано в повідомленні.

За словами Князєва, правоохоронці нададуть практичну допомогу в забезпеченні громадського порядку, а також готові приєднатися до програми соціалізації представників етнічних меншин.

"Сьогодні не йдеться про паспортизацію населення, оскільки головний документ є майже в кожного представника етнічних меншин. Нас турбує їхній спосіб життя, умови проживання, догляд за дітьми, їхнє навчання та своєчасне надання медичної допомоги. Ми готові переорієнтувати роботу дільничних офіцерів поліції, доповнити штат помічниками і консультантами, щоб наші зусилля дали позитивний результат у вирішенні цих питань", - додав він.

Голова столичної поліції, своєю чергою, нагадав, що публікація LB.ua відео нападу на ромів неподалік від Лисої гори стала підставою для негайного внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань і порушення кримінальних проваджень. Правоохоронці закликають учасників інциденту дати свідчення про ці події, "оскільки ніяких звернень від потерпілої сторони в поліцію так і не надійшло".

Нагадаємо, 21 квітня члени націоналістичної організації С14 розібрали і спалили табір ромів на Лисій горі в Києві. Активіст організації С14 Сергій Мазур заявив, що роми покинули Лису гору "після переконливих законних аргументів". При цьому голова київської поліції Андрій Крищенко заявляв, що на Лисій горі спалили сміття під час суботника, а не табір ромів. Він зазначив, що поліція не отримувала жодної скарги ромів на побої або насильство.

Через декілька днів редакції LB.ua вдалося отримати відео розгону ромського табору на Лисій горі в Києві. Опубліковане відео призвело до відкриття двох кримінальних проваджень - за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії) і за ч. 2 ст. 296 (хуліганство).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram