ГоловнаПолітика

Генсек НАТО закликав Україну й Угорщину вирішити "мовну суперечку" в найкоротші терміни

Столтенберг вважає Угорщину цінним членом Альянсу, а Україну - важливим партнером.

Генсек НАТО закликав Україну й Угорщину вирішити "мовну суперечку" в найкоротші терміни
Йенс Столтенберг
Фото: nato.int

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликає Україну й Угорщину вирішити суперечку з приводу мовної статті освітнього закону в найкоротші терміни.

Про це він заявив напередодні зустрічі голів МЗС країн НАТО в Брюсселі, передає "Європейська правда".

За його словами, Угорщина є цінним членом Альянсу, який робить важливий внесок у колективну безпеку. У той самий час Україна також є важливим партнером НАТО, і Альянс демонструє свою підтримку Україні не тільки через російську агресію.

"Ми не змогли скликати Комісію Україна-НАТО на рівні міністрів, тому що Угорщина блокує її через мовний закон. Угорщина і Україна повинні якомога швидше вирішити суперечності навколо цього закону", - підкреслив Столтенберг.

Нагадаємо, Угорщина втретє заблокувала проведення засідання комісії Україна-НАТО на міністерському рівні. Угорська влада заявила, що так вона тисне на Україну, вимагаючи перегляду мовної норми закону про освіту. Будапешт переконаний, що закон значно обмежив права нацменшин у використанні рідної мови.

У лютому Угорщина заблокувала друге міністерське засідання НАТО. У жовтні минулого року Будапешт ветував скликання засідання комісії НАТО-Україна, запланованого на 6 грудня.

20 березня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив про намір заблокувати участь Петра Порошенка в саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі в липні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram