ГоловнаПолітика

Матіос: Мінсоцполітики блокує реабілітацію ветеранів АТО

Виділені в бюджеті 109 млн не використовуються з вини бюрократів, заявив головний військовий прокурор.

Матіос: Мінсоцполітики блокує реабілітацію ветеранів АТО
Фото: facebook.com/MatiosAnatolii

Військова прокуратура встановила, що централізовані заходи з психологічної реабілітації учасників  АТО в Україні 2018 року не здійснюються взагалі. Причина - Міністерство соціальної політики не ухвалило низки нормативних документів, без яких не можна укласти договори про надання послуг з реабілітації учасників АТО, написав головний військовий прокурор Анатолій Матіос у фейсбуці.

У держбюджеті-2018 на заходи психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО і їх забезпечення санаторно-курортним лікуванням передбачено 109 млн грн.

"Виходить, що гроші на державних рахунках лежать, а послуги з психологічної реабілітації посттравматичного розладу військових і демобілізованих надаються виключно з ініціативи органів місцевого самоврядування, волонтерських організацій або під час перебування військовослужбовців на стаціонарному лікуванні в госпіталях", - зазначив він.

При цьому Матіос наголосив, що прокуратура не має повноважень, щоб змусити Мінсоцполітики вирішити проблему.

За його даними, з початку проведення АТО статус учасника бойових дій отримали майже 326 тис. осіб, 8489 з них дістали каліцтва і поранення, 3784 військовослужбовців загинули. При цьому за час проведення АТО щонайменше 554 людини наклали на себе руки, заявив Матіос, посилаючись на дані Єдиного реєстру досудових розслідувань станом на 1 квітня.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram