ГоловнаПолітика

Суд у Криму півтора місяця не розглядає апеляцію на арешт фігурантів справи Веджіє Кашка

Через поганий стан здоров'я Чапух і Дегерменджі утримуються в медчастині СІЗО.

Суд у Криму півтора місяця не розглядає апеляцію на арешт фігурантів справи Веджіє Кашка
Бекир Дегерменджи
Фото: ru.krymr.com

Підконтрольний РФ Верховний суд Криму понад півтора місяця не призначає дати розгляду апеляційних скарг захисту фігурантів "справи про вимагання" на продовження їм запобіжного заходу у вигляді утримання в СІЗО.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

14 березня Київський райсуд Сімферополя продовжив арешт Бекіру Дегерменджі, Асану Чапуху, Кязиму Аметову й Руслану Трубачу на два місяці, до 15 травня. За словами адвоката Чапуха Айдера Азаматова, він подав апеляційну скаргу 16 березня і досі не отримав відповідь на неї з Верховного суду Криму.

"У Криму плавно входить у практику судів, коли за два дні до закінчення запобіжного заходу [підзахисним] розглядають наші [апеляційні] скарги і, природно, відмовляють у їх задоволенні, а наступного дня розглядають нові клопотання слідчого про продовження запобіжного заходу. Абсолютно формальний підхід", - прокоментував Азаматов дії судів.

Також адвокат відвідав Чапуха в медчастині при слідчому ізоляторі. За словами Азаматова, стан здоров'я підзахисного задовільний, проте умови утримання "нелюдські".

"[Чапух] скаржиться на те, що після інсульту ліва частина ноги, як і раніше, оніміла, він її не відчуває. Тримається поки що на лікарських препаратах, які передають рідні та близькі. У нього підвищений тиск, турбують головні болі. Умови утримання нелюдські, всюди вогкість і підвищена вологість", - розповів адвокат.

Нагадаємо, у Бекіра Дегерменджі – хронічна астма, його стан погіршився в СІЗО. Уночі проти 14 грудня Дегерменджі потрапив до реанімації, потім його утримували в коридорі пульмонологічного відділення, а 2 січня 2018 року активіста знову відправили до СІЗО. Кримськотатарський активіст Асан Чапух переніс мікроінсульт у СІЗО і потребував термінової госпіталізації, проте медичної допомоги йому не надали.

Фігуранти справи були затримані 23 листопада 2017 року в  Сімферополі за звинуваченням у вимаганні 7 тисяч доларів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана.

Під час їх затримання стало зле ветерану національного руху кримських татар Веджіє Кашка, вона померла в машині швидкої допомоги дорогою до лікарні.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram