ГоловнаПолітика

Мінекології побоюється "дуже поганих наслідків" затоплення радіоактивної шахти в "ДНР"

Остап Семерак закликав міжнародне співтовариство втрутитися.

Мінекології побоюється "дуже поганих наслідків" затоплення радіоактивної шахти в "ДНР"

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак вважає, що затоплення шахти "Юний комунар" (Юнком), розташованої на непідконтрольній частині Донбасу, матиме непередбачувані наслідки для навколишнього середовища не тільки України, а й інших країн Чорноморського басейну.

Про це міністр сказав в ефірі "5 каналу", коментуючи рішення сепаратистів повністю затопити цю шахту.

"Це буде мати непередбачувані наслідки для навколишнього середовища не тільки Донбасу та решти території України, а й для всіх країн Чорноморського басейну. Наслідки передбачити важко. Вони будуть або погані, або дуже погані", - сказав Семерак.

За його словами, немає підстав довіряти висновкам російських учених і експертів "ДНР" про те, що затоплення шахти "Юний комунар" не спричинить виходу радіонуклідів на поверхню, а також не спричинить їх потрапляння в ґрунтові та поверхневі води.

"Я не довіряю таким висновкам. Насправді, існують великі ризики потрапляння радіонуклідів у воду і ґрунт. Мова не про звичайну так звану мокру консервацію шахт, а про об'єкт, де зберігаються радіоактивні відходи. Україна завжди контролювала радіаційний фон у зоні вибуху і стан навколишнього середовища навколо. Зараз ми не розуміємо, що відбувається на цьому об'єкті", - зазначив Семерак.

За його словами, раніше розроблені проекти ліквідації шахти передбачали обов'язкове забезпечення режиму постійного водовідливу з шахти для утримання об'єкта "Кліваж" у "сухому" стані. Також міністр переконаний, що в ситуації з "Юнкомом" має втрутитися міжнародне співтовариство.

"Це повинен бути контроль, моніторинг і дотримання режимів, розроблених Україною. Ми вимагаємо, щоб до всіх об'єктів критичної інфраструктури і, зокрема, до цієї шахті були допущені міжнародні спостережні місії", - сказав Семерак.

Нагадаємо, в 1979 році на шахті "Юний комунар" (Юнком), розташованій у селищі Бунге за 43 км на північний схід від Донецька, було здійснено дослідницький ядерний вибух на глибині 903 м з метою дегазації вугільних пластів і випробування регіонального засобу боротьби з викидами метану під кодовою назвою "Кліваж".

На початку 2018 року "ДНР" повідомила про плани затопити шахту "Юнком". До кінця квітня з шахти мають прибрати всі насоси для відкачування води.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram