ГоловнаПолітика

"Держава не має права втручатися в церковні справи. Тим більше іноземна", - Порошенко

Президент виключив будь-які подальші преференції держави УПЦ.

"Держава не має права втручатися в церковні справи. Тим більше іноземна", - Порошенко
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко, відповідаючи на на питання про критику звернення до Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати томос про автокефалію Української православної церкви, заявив, що держава, тим більше іноземна, не має права втручатися в церковні справи.

Про це голова Української держави сказав в ефірі програми "Свобода слова".

"Чи має право держава втручатися в церковні справи? .. Ні, категорично не має права ... тим більше, якщо ця держава іноземна. Сьогодні жахлива ситуація, коли Україна оголошена канонічною територією РФ. Що це, якщо не територіальні претензії?", - цитують президента Українські Новини.

Відповідаючи на питання про те, чи не бачить Президент протиріччя в тому, що його обирали люди різних конфесій, а цим зверненням він виступає в ролі "конфесійного лідера", Порошенко відповів, що не бачить в цьому суперечності.

"В Україні гарантована і буде гарантована свобода совісті. Правила надання томосу передбачають звернення світської влади і церковних організацій", - відповів він.

На ремарку про те, що це має відбуватися за ініціативою церков, Порошенко відповів, що так і було.

Він також заявив, що пишається виявленою єдністю церков і влади та наголосив, що вважає дуже важливим те, що це відбувається під час війни.

Президент також виключив будь-які подальші преференції держави УПЦ.

Нагадаємо, 17 квітня Президент Петро Порошенко оголосив лідерам парламентських фракцій про намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19квітня депутати Верховної Ради проголосували за відповідну постанову.

У минулому році Порошенко говорив, що князь Володимир Великий прийняв християнську віру від Константинопольської церкви, і тому саме від неї Україна чекає визнання автокефалії для помісної церкви.

Наступне чергове засідання Синоду Константинопольського Патріархату очікується в кінці травня цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram