ГоловнаПолітика

Львівська міськрада схвалила залучення кредиту під сміттєпереробний завод

25 млн євро місто позичить під відсотки, ще 10 млн отримає як грант.

Львівська міськрада схвалила залучення кредиту під сміттєпереробний завод
Фото: expres.ua

Львівська міська рада на засіданні 19 квітня погодила умови кредиту під будівництво заводу для переробки твердих побутових відходів і рекультивацію полігону.

"Цей проект постанови є підготовчим етапом при підписанні угоди про надання кредиту на будівництво сміттєпереробного заводу Львівському комунальному підприємству "Зелене місто". Ми пропонуємо отримати кредит у розмірі 25 млн євро, з яких 20 млн євро - це кредит за рахунок коштів ЄБРР, а 5 млн євро - кредит за рахунок фонду чистих технологій. Відповідно, ще 10 млн євро - це грантова допомога від фонду FIP. Кредит запропоновано на 13 років з відстрочкою на перші 3 роки з відсотковою ставкою 6%", - наводяться на сайті міськради слова директора департаменту економічного розвитку міськради Ірини Кулинич.

Перше, що профінансує ЄБРР, - першу фазу рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, яка включає всі першорядні заходи і встановлення устаткування для очищення фільтрату. Паралельно буде вестися будівництво першої черги сміттєпереробного комплексу на вул. Пластовій, 13, повідомляють на сайті міськради.

Сміттєпереробний завод передбачає механіко-біологічну переробку - він буде складатися з двох основних частин: поділ органічних/неорганічних відходів і біологічна стабілізація органічної фракції. На першій стадії буде проводитися попередній відбір великогабаритних і небажаних елементів; два барабанних сита, які будуть виконувати функцію відокремлення дрібної фракції; дрібна фракція далі буде потрапляти в потужності компостування; залишок, який продовжить свій рух по лінії, потрапить у сортувальні кабіни, де буде ручне сортування; після відокремлення органічної фракції і вилучення вторсировини залишаться рештки, які після додаткової обробки буде відправлено для захоронення на полігон.

Проблеми з вивезенням сміття у Львова тривають із середини 2016 року у зв'язку із закриттям міського сміттєзвалища. Влітку 2017 року міськрада змушена була передати ці обов'язки з доплатою Львівській ОДА.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram