ГоловнаПолітика

Депутати просять КС оцінити закон про зміни до процесуальних кодексів

Депутати побачили порушення в процедурі голосування та змісті окремих положень закону.

Депутати просять КС оцінити закон про зміни до процесуальних кодексів
Фото: пресс-служба президента

У Конституційний Суд надійшло подання 54 народних депутатів щодо відповідності Конституції деяких положень Закону "Про внесення змін у Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Кодекс адміністративного судочинства України та інші законодавчі акти". Про це повідомляє прес-служба КС.

По-перше, окремі депутати вважають, що було порушено процедуру ухвалення закону, оскільки народні депутати проголосували за один варіант законопроекту, а для підписання головою парламенту подали інший. Вони зазначають, що депутати не були поінформовані про рішення Комітету з питань правової політики та правосуддя щодо законопроекту.

Крім того, у зверненні до КС йдеться, що було зафіксовано неперсональне голосування депутатів.

По-друге, депутати зазначають, що зміст пункту 4 параграфа 2 Прикінцевих положень Глави 4 Закону не відповідає статтями 21, 24, 58, 63 Конституції.

Зокрема, мова йде про зміни в Кримінально-процесуальний кодекс. Це стосується, наприклад, ст. 219 КПК, яка передбачає, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусовим методом медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Водночас, наголошується у зверненні до КС, Конституцією передбачено рівність громадян: тих, хто були притягнуті до відповідальності до і після ухвалення змін до КПК.

Нагадаємо, 22 листопада минулого року Президент Петро Порошенко підписав закон про внесення змін у Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс та Кодекс адміністративного судочинства. Це найбільша реформа процесуального законодавства за час незалежності України і найбільший законопроект в історії Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram