ГоловнаПолітика

Луценко заявив, що Холодницький пішов у відпустку (оновлено)

САП зараз керує Максим Грищук.

Луценко заявив, що Холодницький пішов у відпустку (оновлено)
Назар Холодницкий
Фото: Сергей Нужненко

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький пішов у відпустку.

"Назар Іванович Холодницький був у мене... Він прийняв рішення піти на певний час у відпустку, при цьому гарантуючи, що він напише свої пояснення або дасть їх усно, тобто буде співпрацювати з Кваліфікаційною дисциплінарною комісією прокурорів", - сказав генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу , передає "Інтерфакс-Україна".

За словами генпрокурора, зараз САП керує перший заступник Холодницького Максим Грищук.

"Але тут є одна дуже специфічна ситуація: річ у тому, що пан Холодницький об'єднує в собі дві іпостасі. Він керівник САП, і в цій іпостасі його може заміщати його перший заступник Грищук, але він [Холодницький] ще й заступник генпрокурора, і в цій іпостасі жоден з його підлеглих бути не може... Виконувати обов'язки заступника генпрокурора може лише інший заступник із розподілу обов'язків, але закон про Антикорупційне бюро та САП категорично забороняє будь-кому з моїх колег втручатися, а тим паче - давати вказівки НАБУ ", - пояснив він.

Разом із тим, додав генпрокурор, певну частину функцій Холодницького тимчасово може виконувати генеральний прокурор.

"Це дуже маленькі функції, наприклад, підписи під підозрами щодо окремої категорії підозрюваних", - розповів Луценко.

Він пояснив, що буде підписувати зміни в складі групи прокурорів протягом відпустки Холодницького.

"Але є маса функцій, які за відсутності керівника САП не можу виконувати навіть я, відповідно до закону - мені це імперативно заборонено. І тому ситуація досить складна для аналізу. Але давайте дочекаємося рішення КДКП", - сказав генпрокурор.

Луценко також висловив думку, що необхідно на законодавчому рівні вирішити питання передачі функцій керівника САП на час його відсутності, які в цей час не можна ні на кого покласти.

Окрім того, Луценко заявив, що в записах, зроблених у кабінеті Холодницького, немає підстав для притягнення його до кримінальної відповідальності, однак вбачається дисциплінарне порушення.

"І аналізували [плівки] як керівник НАБУ пан Ситник, так і я як керівник Генпрокуратури... І він, і я прийшли до висновку, що вони явно свідчать про дисциплінарне порушення, і відразу скажу, що ніяких хабарів, які вимагав або отримав Холодницький, там не зафіксовано. І тому жодного кримінального переслідування на цей момент я не вбачаю", - сказав Луценко.

Оновлення. Джерело "Українських новин" повідомило, що зараз Холодницький вийшов із відпустки і перебуває на роботі.

"У нього завершилися канікули", - сказав співробітник Генпрокуратури.

За його словами, з понеділка він перебуває на роботі.

Нагадаємо, в дисциплінарній скарзі на Холодницького йому інкримінують зловживання службовим становищем; тиск на посадових осіб для прийняття потрібного йому рішення, зокрема і на суд, щоб він не розглядав клопотання детективів НАБУ; підбурювання свідка до дачі неправдивих показань і попередження про обшуки тих, у кого вони мали відбутися. Усе це антикорупційному прокурору закидають за результатами прослуховування в його кабінеті, яке вели впродовж лютого-початку березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram