ГоловнаПолітика

Порошенко знову запропонував позбавити Росію права вето в Радбезі ООН

Президент хоче швидше інтегрувати Україну в НАТО.

Порошенко знову запропонував позбавити Росію права вето в Радбезі ООН
Фото: Сергей Нужненко

 Президент Петро Порошенко переконаний, що Організація Об'єднаних Націй має потребу в якнайшвидшому реформуванні, а інші оборонні союзи світу повинні бути посилені.

"ООН вимагає негайного реформування. Позбавити права вето країну-агресора. І друге питання: нам потрібно підвищити ефективність інших безпекових союзів, в тому числі НАТО. У тому числі і ширше відкрити двері для України до цього об'єднання в сфері безпеки", - заявив він в інтерв'ю українським телеканалам.

За словами Порошенка, така необхідність викликана зухвалим нехтуванням Росією міжнародним правом і порушенням нею принципів безпеки, яких додержувалися країни, а також "блокуванням країною-агресором розслідування злочинів проти людства". Президент нагадав про останні події в Сирії, де відбулося застосування хімічної зброї сирійською армією Башара Асада "за допомогою Російської Федерації, яка координувала, а можливо, і брала участь в цьому злочині", що було підтверджено документами, які виносилися США і Великобританією на засідання Ради безпеки ООН.

"Застосування хімічної зброї суперечить всім конвенціям ООН. Дуже небезпечним є де-факто застосування зброї масового ураження", - наголосив він. Не менш загрозливим голова держави назвав той факт, що Росія застосовує хімічну зброю не тільки в Сирії. "Вперше за багато років хімічну зброю Російська Федерація  застосувала в Європі", - акцентував він, зазначивши, що мова йде про замах на вбивство колишнього співробітника Головного розвідувального управління РФ Сергія Скрипаля.

офіційний висновок міжнародної експертної лабораторії, яка уповноважена давати ці та подібні висновки, де стверджується, що це той вид отрути, на який вказала Великобританія", - констатував Порошенко.

У зв'язку з цим президент зазначив, що Україна вислала російських дипломатів і "застосувала чергові санкції не тільки стосовно російських компаній, але і окремих осіб". "Цей знак солідарності України був дуже високо оцінений нашими партнерами. Це адекватна реакція на ті події, які відбулися", - підсумував він.

Нагадаємо, Україна домагається позбавлення Росії права вето в Радбезі ООН вже кілька років, але наразі безуспішно. В черговий раз це питання вийшло на перший план у зв'язку з ініціативою ввести на Донбас міротворців, яка повинна бути схвалена РБ ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram