ГоловнаПолітика

Прем'єр Молдови виступив за спільну заявку в ЄС з Україною і Грузією

"Можна домогтися більшого, якщо діяти разом - і з Україною, і з Грузією".

Прем'єр Молдови виступив за спільну заявку в ЄС з Україною і Грузією
Президент Украины Петр Порошенко и премьер Молдовы Павел Филип
Фото: Михаил Палинчак

Прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп вважає, що Молдова, Україна і Грузія повинні об'єднати зусилля і разом подати заявку на вступ у Європейський Союз.

Про це він сказав в інтерв'ю "Європейській правді".

"Можна домогтися більшого, якщо діяти разом - і з Україною, і з Грузією. Наші країни вже мають угоди про асоціацію, у нас діє безвіз. Я думаю, що до наших трьох країн можна застосувати якісь особливі механізми - мова не тільки про заявку. Ми хочемо спільно звернутися до ЄС з приводу додаткових фінансових інструментів для наших трьох країн. Інтеграція в Європейський Союз - наша спільна мета. Тому ми повинні об'єднати свої зусилля. Якщо ми будемо спільно розповідати про це країнам-членам ЄС, то зможемо бути переконливішими, ніж окремо", - сказав прем'єр Молдови.

При цьому він визнав, що говорити про дату подачі заявки поки що неможливо.

"Щоб вступати в Євросоюз, країна повинна бути готова до цього. Так, багато хто ставить на чільне місце популістські заяви. Але якщо ти хочеш просто подати заявку в ЄС - це не означає, що ти хочеш стати ближчим до Європейського Союзу. Ближче до ЄС ти будеш, якщо проведеш реформи! Зрозумійте, європейська інтеграція - це питання внутрішньої політики, а не зовнішньої", - заявив Філіп.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко розраховує, що Україна в 2021 році матиме перспективу членства у Євросоюзі.

Найближчими кандидатами на вступ до Євросоюзу є Сербія і Чорногорія. Їх приєднання планують на 2025 рік. Наступні на черзі - Албанія, Боснія, Македонія і Косово.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram