ГоловнаПолітика

ЄС і НАТО повинні чітко заявити, що бачать Україну в своєму складі, - Яценюк

ЄС і НАТО повинні чітко заявити, що бачать Україну в своєму складі, - Яценюк
Фото: nfront.org.ua

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк вважає, що Україні необхідні більш чіткі сигнали, чи бачать ЄС і НАТО її в своєму складі. Про це він заявив, відкриваючи 11-й Київський форум безпеки.

"НАТО говорить про те, що двері для України відкриті. Я хочу зрозуміти: це так чи ні. Думаю, що відповідь для наших європейських партнерів повинна бути тільки одна: «Так, ми хочемо мати сильну об'єднану Європу, де Україна є членом». Відповідь наших союзників по НАТО повинна бути: «Так, Україна буде членом НАТО, тому що ми як НАТО хочемо бути сильнішими, а Україна сильна».

Лідер "Народного фронту" зазначив, що Європейський Союз, його цілісність і європейська демократія перебувають під загрозою: "Дуже багато світових тенденцій, які тягнуть до дезінтеграції ЄС. Європейський Союз є досягненням цивілізації, зразком свободи. Це те, куди тягнеться українська нація. І тому ми просимо наших європейських партнерів дуже чіткої перспективи для України".

Те саме стосується членства в НАТО: "Це єдина потужна система світової безпеки. Підкреслюю, система світової безпеки, а не військовий блок. І тому захист країн-членів НАТО, і Україна в майбутньому, - це не тільки прописана на папері стаття 5 Вашингтонського договору, а це реалізація цієї статті: у тому випадку, якщо хтось напав на одну з країн-членів, це означає напад на всіх".

"Це повинні бути не просто слова, а чіткі дії. Адже відсутність дій провокує тоталітарні і диктаторські режими до переходу десятків червоних ліній, які все відсуваються і відсуваються", - наголосив Арсеній Яценюк.

Лідер "Народного фронту" підкреслив, що цього року виповнюється сто років відновлення української державності - "сто років, коли українська нація отримала свою державу і право на майбутнє".

"Історія так розпорядилася, що ми не змогли сто років тому утримати свою незалежність. Але історія справедлива для тих, хто бориться. І ми повернули собі статус незалежної держави", - сказав він.

Однак виклики, які були сто років тому, залишилися і сьогодні, зазначив лідер "Народного фронту": "Втрата незалежності мала драматичні наслідки для української держави: репресії, голодомори, більшовизм, комунізм, сталінізм, знищення гена української держави. Відновлення незалежності - це не просто шанс, це перемога української свободи".

"Україна повинна бути сильною. Яка Україна сильна? Та, яка бореться проти російської агресії, бореться за свою незалежність. Україна, яка є членом сім'ї Європейського Союзу і членом НАТО", - наголосив він.

Щорічний міжнародний "Київський форум безпеки", заснований Фондом Арсенія Яценюка "Відкрий Україну" в 2007 році, є платформою для дебатів з актуальних питань безпеки в Європі та Чорноморському регіоні.

Тема Форуму, що проходить у Києві 12-13 квітня - "План регенерації для безпечного майбутнього". Понад 400 міжнародних і українських лідерів, представників політичних, ділових і громадських кіл з більш ніж 20 країн світу обговорять глобальні питання безпеки тенденції і виклики в сучасних міжнародних відносинах і важливість України для регіональної і європейської безпеки і демократії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram