ГоловнаПолітика

Freedom House зафіксував в Україні відкочування в бік авторитаризму

Рівень демократії в Україні оцінено в 4,64 бала порівняно з 4,61 бала минулого року.

Міжнародна організація Freedom House випустила свіжу доповідь, що вимірює рівень свободи в різних країнах світу. Україна в ній названа гібридним режимом.

Рівень демократії в Україні оцінено в 4,64 бала із 7 (що більше - то гірше), причому ця оцінка погіршилася вперше після Революції гідності. Головною причиною стало погіршення ситуації зі свободою слова.

Рейтинг заснований на шкалі від 1 до 7, причому 1 є найвищим рівнем демократичного прогресу, а 7 - найнижчим. Показник демократії складається із 7 категорій.

Зокрема, показники таких категорій, як національне демократичне управління, виборчий процес, судова система і незалежність, а також корупція, у 2018 році залишилися на тому самому рівні, що й у 2017 році.

При цьому рейтинг незалежності ЗМІ знизився через блокування сайтів російських соціальних мереж, фізичні напади на журналістів і відсутність прогресу в розслідуванні вбивства журналіста Павла Шеремета; рейтинг громадянського суспільства знизився через наклепницькі кампанії проти неурядових організацій та активістів і залякування антикорупційних активістів.

Разом із тим рейтинг місцевого демократичного управління покращився через прогрес у реформі децентралізації та процес об'єднання громад, особливо в галузі фіскальної децентралізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram