ГоловнаПолітика

МВС запропонувало криміналізувати "гречку" на виборах і кандидатів-двійників

Покарання за порушення на виборах планують посилити.

МВС запропонувало криміналізувати "гречку" на виборах і кандидатів-двійників
Киев
Фото: censor.net.ua

Міністерство внутрішніх справ України разом з Громадянською мережею "Опора" підготувало законопроект про посилення покарання за порушення на виборах.

Його представила на засіданні уряду в середу заступниця міністра Тетяна Ковальчук.

Він передбачає введення тюремного ув'язнення на термін до двох років за вкидання бюлетенів, порушення таємниці голосування, продаж голосу. "Законопроектом ми вперше пропонуємо ввести санкцію у вигляді позбавлення волі за ці злочини, що серед іншого відіграватиме також превентивну роль", - сказала Ковальчук.

Відповідальність за підкуп виборців, фальсифікацію виборчої документації запропоновано збільшити до 6 років позбавлення волі з нинішніх 3 років. Правоохоронцям буде надано право на негласні слідчі дії для виявлення таких правопорушень.

"Нашим законопроектом вводиться відповідальність за підкуп кандидатів. Коли ми говоримо про засилля так званих технічних кандидатів чи кандидатів-двійників, ми повинні розуміти, що їхня активність базується на одержанні неправомірної вигоди від впливових учасників виборчих перегонів", - сказала заступниця міністра.

Також вводиться кримінальна відповідальність за передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям неправомірної вигоди, в тому числі у вигляді спиртних напоїв і продуктів харчування.

У той самий час буде скасовано кримінальну відповідальність за знищення або приховування виборчих бюлетенів. "Як правило, виборці вчиняють такі дії з хуліганських мотивів або протестних мотивів і їхні дії не становлять суспільної небезпеки", - сказала заступниця міністра. При цьому виборець, який на дільниці публічно оголосить, за кого він проголосував, буде притягуватися до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, що у 2019 році в Україні будуть обирати президента і новий склад Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram