ГоловнаПолітика

Україна може направити миротворців у Малі

"Це реально, але вимагає часу".

Україна може направити миротворців у Малі
Фото: GeneralStaff.ua

Україна готова розглянути відправлення миротворців у Малі.

Про це в інтерв'ю "Українським новинам" сказав постійний представник України в Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко.

"Я пам'ятаю часи, десь наприкінці 1990-х Україна стабільно входила в десятку найбільших контрибуторів. Ми активно брали участь у миротворчих операціях на Балканах - у Боснії, Косові, Хорватії. Сьогодні ми представлені в основному окремими невеликими групами військових спостерігачів або поліцейського персоналу здебільшого в країнах Африки. На них припадає більш ніж три чверті усієї миротворчості. Ми також представлені на Кіпрі. Наш найбільший контингент - близько 250 осіб - розгорнуто в ДР Конго", - сказав він.

У березні 2018 року завершилося виведення українського миротворчого контингенту з Ліберії, і тепер розглядають нові варіанти. Один із них - Малі.

"Не перший місяць існує ідея взяти участь у миротворчій операції в Малі. Свого часу ООН сподівалася отримати наш вертолітний загін. Існує низка проблем щодо підготовки такого підрозділу, оскільки це не просто взяти вертоліт і полетіти в Африку. Необхідне переоснащення, і сьогодні повноцінної готовності немає. Ми готові виділити декількох людей для роботи в штабі цієї операції, щоб вони почали підготовку до можливої більш масштабної участі", - сказав Єльченко.

Він пояснив, що Ліберія - країна з вологим тропічним кліматом, а Малі - це пустеля. Тому вертоліт не можна просто перекинути з однієї країни в іншу. "Його потрібно переоснастити, відремонтувати. Наші вертолітники повернулися з Ліберії, зараз техніка проходить огляд, ремонт. Я не відкидаю, що з них буде створено майбутній загін, який може бути задіяний у Малі або іншій країні. Це реально, але вимагає часу", - сказав Єльченко.

Ще один варіант - це створення поліцейського підрозділу, якого також потребують миротворчі сили ООН.

"Ще одна перспектива, і я хотів би згадати про наше зверненні до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, якому ми вже не один лист написали, щоб повернутися до теми участі в миротворчих операціях ООН нашого поліцейського підрозділу. У нас свого часу був такий підрозділ у Косові, його досі пам'ятають. Для цього потрібні певні фінанси. Я розумію, що наша країна нині не в тому стані, щоб це питання швидко вирішити. Але сподіваюся, що це буде вирішено, оскільки це те, що має не менший попит, ніж вертолітні загони, і це те, чого власне не вистачає ООН", - додав він.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко в березні заявив, що Україна готова збільшити присутність у миротворчих силах ООН, якщо це допоможе прискорити введення миротворців на Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram