ГоловнаПолітика

Прикордонники не пропустили екіпаж "Норд" у Крим за російськими паспортами

"Ми можемо пропустити громадян України, але для цього потрібні внутрішні документи".

Прикордонники не пропустили екіпаж "Норд" у Крим за російськими паспортами
Фото: http://qha.com.ua

Українські прикордонники не пропустили екіпаж судна "Норд" у Крим за російськими паспортами.

Прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян у коментарі "Громадському радіо" розповів, що моряки приїхали на контрольний пункт в'їзду-виїзду "Чонгар" на мікроавтобусах з російськими дипломатичними номерами.

"Це сталося сьогодні вночі, десь близько першої години, ці самі мікроавтобуси на дипломатичних російських номерах, які намагалися проїхати на КПВВ «Гоптівка» з нашими громадянами - екіпажем судна «Норд», - з'явилися в районі КПВВ «Чонгар». Але прикордонники, поспілкувавшись із водіями і зрозумівши, що екіпаж не має необхідних документів для перетину адмінкордону, попередили, що шансів перетнути адмінкордон у них немає", - розповів спікер.

Після цього попередження члени екіпажу повернулися на материкову частину України. За даними ДПСУ, моряки зупинилися в готелі в одному з міст в адмінмежах із Кримом.

"Вони намагалися проїхати через КПВВ, думали, якщо ми їх не пропустили на КПВВ «Гоптівка», то підемо на якісь домовленості зі своєю совістю і зможемо це зробити на КПВВ «Чонгар». Звичайно, законодавство за цей період не змінилося. Ми можемо пропустити громадян України на територію окупованого півострова, але для цього потрібні внутрішні документи", - зазначив спікер.

Нагадаємо, 25 березня корабель морської охорони Держприкордонслужби в частині українських вод Азовського моря затримав риболовецьке судно-порушник під прапором РФ. На борту перебував екіпаж з 10 осіб. Усі вони мали російські паспорти, видані в Керчі.

Судно "Норд", зареєстроване на території анексованого Криму, було зупинено за 15 миль від Обіточної коси. Воно порушило порядок виїзду з тимчасово окупованої території України.

6 квітня Приморський райсуд Маріуполя оштрафував членів екіпажу на три тисячі гривень кожного й відпустив, а капітана судна Володимира Горбенка Херсонський міськсуд постановив узяти під варту. Втім, він відразу вийшов під заставу, але йому заборонено залишати Херсонську область.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram