ГоловнаПолітика

"Великоднє" перемир'я на Донбасі тривало лише 10 хвилин, - ТКГ

Стали відомі результати переговорів у Мінську.

"Великоднє" перемир'я на Донбасі тривало лише 10 хвилин, - ТКГ
Фото: EPA/UPG

"Великоднє" перемир'я, оголошене на Донбасі з 30 березня, тривало лише 10 хвилин. У період з 30 березня по 2 квітня 2018 року з боку бойовиків зафіксовано 101 обстріл, з них 93 - прицільні.

Про це повідомила прес-секретар представника України на переговорах Тристоронньої контактної групи Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

Вона підкреслила, що заяву про перемир'я підтримали лідери країн "нормандської четвірки", зокрема і президент РФ, проте режим тиші не дотримувався.

"Окреме обурення викликає інформація спостерігачів ОБСЄ щодо системних обстрілів їхніх безпілотників з боку НЗФ ОРДЛО. Так, тільки в одному звіті місії за 30 березня повідомляється про три обстріли дронів ОБСЄ, один з яких було збито", - зазначила Оліфер.

Українська сторона підкреслює, що для встановлення повноцінного режиму припинення вогню необхідно, щоб РФ припинила постачати через неконтрольовану ділянку російсько-українського кордону техніку, паливно-мастильні матеріали, озброєння для бойовиків; забезпечити безперешкодний доступ учасникам СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включаючи райони, що розташовані безпосередньо біля кордону з РФ і створити в прикордонному районі зони безпеки, про що було домовлено у вересні 2014 року; вивести з території Донбасу техніку, озброєння і найманців РФ.

Українська сторона підтвердила готовність й надалі робити все можливе для виконання домовленостей з "великоднього" перемир'я. За умови дотримання режиму припинення вогню, 10 квітня може відбутися розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської, яке кілька разів зривалося через обстріли.

Крім того, на всіх рівнях обговорювалося питання ремонтних робіт мостового переходу в Станиці Луганській. Основними у цьому контексті є гарантії безпеки для ремонтних бригад.

"Очікуємо, що в ОРДО виконають узяті на себе зобов'язання із надання гарантій безпеки співробітникам компанії "Водафон Україна" для відновлення мобільного зв'язку". - зазначила Оліфер.

За її словами, на засіданні Кучма також висловив подяку генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу за його увагу до проблем розмінування.

Нагадаємо, на засіданні гуманітарної підгрупи Україна висловила готовність передати Росії 23 ув'язнених в рамках обміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram