ГоловнаПолітика

Відновлення корвета "Вінниця" виявилося надто дорогим

Військові схиляються до списання корабля.

Відновлення корвета "Вінниця" виявилося надто дорогим
Корвет "Винница"
Фото: port.odessa.ua

Військово-морські сили України можуть списати корвет "Вінниця", оскільки ремонтувати його занадто дорого.

Про це пише вінницьке видання "Депо" з посиланням на прес-центр командування ВМСУ.

За словами уповноваженого вінницького мера Володимира Савельєва, вартість відновлювальних робіт оцінювали у 270 млн гривень, але після експертної оцінки стану корабля і майже завершеної докової операції сума зросла до 500 млн гривень.

Корвет (малий протичовновий корабель) "Вінниця" був побудований у Татарстані і спущений на воду 1976 року. Він виконував завдання у складі морських сил прикордонних військ КДБ СРСР. У червні 1992 року увійшов до складу морських частин Прикордонної служби України, а в 1995 році був переданий Військово-морським силам.

Зараз корабель перебуває на судноверфі "Україна" в Одеському порту. Корвет уже довго з технічних причин не виконує завдання за призначенням, у зв'язку із чим триває дискусія з приводу його подальшого використання.

У результаті агресії Росії Україна втратила 60% кораблів і катерів. Станом на осінь 2017 року до виконання завдань були готові лише два бойові кораблі і три катери. При цьому жодне судно ВМС не має ударного ракетного озброєння.

Міноборони вважає, що корабельна складова ВМС не здатна запобігти ймовірній агресії РФ у вигляді блокування морських портів. У зв'язку із цим міністерство ініціювало збільшення фінансування держпрограми з будівництва ударних кораблів класу "корвет". У листопаді 2017 року Кабмін підтримав цю ініціативу і продовжив програму будівництва кораблів класу "корвет" до 2028 року замість 2021 року, а також збільшив її вартість на 15,7 млрд, до 31,9 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram