ГоловнаПолітика

Павлоградський суд викликав на засідання бойовика "Гіві", який вважається загиблим

Причин для закриття провадження немає, поки що факт смерті обвинуваченого не встановлено офіційно.

Павлоградський суд викликав на засідання бойовика "Гіві", який вважається загиблим
Фото: focus.ua

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області викликає на засідання обвинуваченого у справі про теракт Михайла Толстих (командира угруповання бойовиків "Сомалі" на прізвисько "Гіві"). 30 березня суд опублікував відповідне повідомлення в офіційній газеті "Урядовий кур'єр", повідомляє Радіо Свобода.

За повідомленням суду, після публікації в пресі обвинувачений вважається поінформованим про час і місце суду. У разі неявки суд розгляне справу без нього, йдеться в повідомленні.

Як підтвердили в суді, справу повинна розглянути колегія з трьох суддів на чолі з головою суду Наталією Самоткан. Михайла Толстих звинувачують в скоєнні терористичного акту. Судове засідання призначено на 9:00 5 квітня.

Правозахисниця, директор програми USAID "Права людини в дії" Української Гельсінської спілки з прав людини Надія Волкова повідомила виданню, що справа проти "Гіві" міститься в Павлоградському суді з грудня 2016 року. Вона зазначила, що причин для закриття провадження немає, поки що факт смерті обвинуваченого не встановлено офіційно.

"Підставою для закриття кримінального провадження є смерть людини. Якщо суд не виніс постанови, що людина є померлою, то вона вважається живою. Але йде інформація, в тому числі від СБУ, про те, що "Гіві" вважається загиблою особою. І СБУ не може це 100-відсотково підтвердити, адже це сталося на непідконтрольній Україні території. Тому суд не може припинити провадження", - сказала Волкова.

За словами правозахисниці, щоб підтвердити смерть "Гіві", Україна повинна звернутися з офіційним запитом до Слідчого комітету Росії. Надія Волкова також вважає, що судовий процес проти "Гіві" потрібно тимчасово припинити.

Нагадаємо, 8 лютого 2017 року угруповання "ДНР" заявили про загибель в результаті вибуху Михайла Толстих, ватажка бойовиків на прізвисько "Гіві". Повідомлялося, що Гіві вбили з реактивного піхотного вогнемета "Шмель" на базі НВФ "Сомалі".

У Міноборони України тоді підтвердили смерть Толстих 8 лютого 2017.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram