ГоловнаПолітика

У Раду внесено законопроект про скасування е-декларування для антикорупціонерів

"У вівторок - перший пленарний день - законопроект буде розглядатися першим питанням".

У Раду внесено законопроект про скасування е-декларування для антикорупціонерів
Иван Крулько
Фото: Максим Требухов

Верховна Рада у вівторок знову спробує скасувати електронне декларування для громадських активістів.

Про це LB.ua повідомив заступник голови фракції "Батьківщина" Іван Крулько.

"Група депутатів уже зареєструвала проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо звільнення від відповідальності окремих категорій осіб (8209 від 29.03.2018). Досягнуто домовленості зі спікером парламенту, що вже у вівторок - перший пленарний день - цей законопроект буде розглядатися першим питанням порядку денного", - заявив він.

Крулько зазначив, що основна ідея цього законопроекту - скасування декларування для громадських активістів. "А друге - звільнення від відповідальності за несвоєчасну подачу таких декларацій. Адже норми закону, які обв'язують активістів подати декларації, набудуть чинності 1 квітня", - нагадав він.

У той самий час депутат не виключає, що фракція БПП на чолі з Артуром Герасимовим подасть альтернативний законопроект. За його словами, фракції коаліції збираються пропонувати не скасування декларування для громадських активістів, а відстрочку подання таких декларацій на три місяці.

"Ми вважаємо це неприйнятним. І виступаємо за повне скасування декларування для громадських активістів. Адже через три місяці знову буде хаос, а голоси за прийняття нових змін до закону навряд чи знайдуться напередодні літніх канікул", - пояснив він.

Відзначимо, що пояснювальної записки до законопроекту досі немає на сайті парламенту. Згідно з інформацією порталу ВРУ, законопроект перебуває на розгляді парламентських комітетів.

Нагадаємо, в середу європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоханнес Хан розкритикував Верховну Раду і владу України за відмову скасувати електронні декларації для членів антикорупційних громадських організацій.

22 березня 2018 року Верховна Рада відмовилася розглядати законопроекти, які скасовують або переносять крайній термін подачі електронних декларацій про майно і доходи представниками громадських організацій, які займаються антикорупційною діяльністю. Народні депутати не проголосували ні за один з трьох відповідних законопроектів (№6271, №8120 і №8120-1) для їх включення до порядку денного та розгляду.

Поправки до закону про електронне декларування, згідно з якими члени громадських антикорупційних організацій зобов'язані звітувати про доходи, були прийняті Радою 23 березня 2017 року. Крайній термін подачі декларації - 31 березень 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram