ГоловнаПолітика

Луценко: зміни в КПК паралізували правоохоронну систему

Генпрокурор показав список черги на право подати клопотання до Печерського райсуду Києва.

Луценко: зміни в КПК паралізували правоохоронну систему
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що зміни до Кримінального процесуального кодексу, які набули чинності 15 березня, паралізували правоохоронну систему.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Як я і попереджав Верховну Раду - непродумані поправки до КПК паралізували правоохоронну систему", - написав Луценко.

До своєї публікації він прикріпив копію списку черги на право подати клопотання до Печерського районного суду Києва. За його словами, в списку відображена черга на подачу клопотань, які, "можливо, будуть розглянуті 25 червня".

Луценко зазначив, що це - клопотання про обшуки у справах про вбивства, про арешти майна у справах про розкрадання, експертизи у справах про зґвалтування.

Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

Нагадаємо, 15 березня набули чинності зміни до КПК, ініціатором яких був депутат Верховної Ради Андрій Лозовий. Згідно з ними, слідчі та прокурори позбавляються права самостійно призначати експертизи, в тому числі для встановлення причин смерті і розміру матеріальних збитків.

Того ж дня на вечірньому засіданні Рада відхилила законопроект №7547, який повинен був скасувати скандальні поправки, що загрожують паралічем судової системи та правоохоронної діяльності. Генпрокурор Луценко, переконуючи депутатів підтримати цей законопроект, заявив, що якщо його не ухвалять, то вже завтра правоохоронна система "може впасти в кому". Депутати не прислухалися до його доводів і відмовилися не тільки затверджувати законопроект в цілому, але навіть у першому читанні.

22 березня Рада скасувала зміни в КПК у частині територіальної підсудності клопотань правоохоронців. Решта поправок залишилися чинними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram