ГоловнаПолітика

Лідери "нормандської четвірки" підтримали великоднє перемир'я на Донбасі (оновлено)

Також сторони підтверджують свою відданість імплементації Мінських домовленостей.

Лідери "нормандської четвірки" підтримали великоднє перемир'я на Донбасі (оновлено)
Фото: EPA

Лідери країн "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) закликають до більших зусиль для звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб за принципом "всіх на всіх".

Про це йдеться в їхній спільній заяві, опублікованій на сайті президента.

"Лідери країн «нормандської четвірки» підтверджують відданість імплементації Мінських домовленостей (у сфері безпеки, політичній, гуманітарній і соціально-економічній). Вони розглянуть можливі шляхи прискорення імплементації домовленостей у найближчі місяці", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим вони привітали домовленість про відновлення режиму припинення вогню з 30 березня 2018 року з нагоди Великодніх свят, якої досягнула Тристороння контактна група 26 березня. Вони наголосили на важливості ретельного дотримання і забезпечення перемир'я і ефективного моніторингу та верифікації з боку спостерігачів ОБСЄ.

"На тлі успішного звільнення близько 300 осіб 27 грудня 2017 року, вони закликали докладати більше зусиль з метою звільнення інших відповідно до формули «всіх на всіх»", - йдеться в повідомленні.

Оновлення. Представник України в Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Ірина Геращенко заявила, що раніше ніколи не було такої публічної заяви з боку президента РФ Володимира Путіна.

"Жодного разу не було публічної заяви Путіна, хоча саме від його команди залежить поведінка бойовиків, їх здатність дотримуватися тиші. Ця заява "нормандської четвірки" на підтримку великоднього перемир'я, яке має розпочатися з 30 березня, мало не перша така публічна заява", - написала Геращенко у фейсбуці.

Вона підкреслила, що це 13-та спроба перемир'я. Жодного разу перемир'я не дотримувалося бойовиками "ДНР" і "ЛНР", хоча на час перемир'я інтенсивність обстрілів зменшувалася.

Нагадаємо, лідери "нормандської четвірки" востаннє збиралися восени 2016 року. Зустріч минула без особливого результату. Відтоді переговори проходять рідко і на нижчому рівні.

У лютому 2018 року також зірвалася зустріч у "нормандському форматі" на рівні голів МЗС.

Раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що обмін полоненими на Донбасі наприкінці минулого року був одним із успіхів "нормандського формату".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram