ГоловнаПолітика

У нас немає плану, як у 30-ті роки, - голова ВККС про оцінювання суддів

"Ніколи раніше не було стільки вакансій у судах".

У нас немає плану, як у 30-ті роки, - голова ВККС про оцінювання суддів
Фото: Макс Требухов

Вища кваліфкомісія суддів не ставить перед собою завдання відсіювати багато або мало суддів під час кваліфікаційного оцінювання. Про це заявив голова ВККС Сергій Козьяков під час форуму, присвяченого 100 дням роботи Верховного Суду.

"Сьогодні вільними залишаються 2400 вакансій у судовій системі. У 2016 році звільнилося 1600 суддів (після анонсування кваліфікаційного відбору суддів і запровадження е-декларацій, - LB.ua). Ніколи раніше не було стільки вакансій у судах. Є судді, з приводу яких ми припиняємо оцінювання, направляємо прохання вивчити ситуацію до Вищої ради правосуддя з приводу їхньої дисциплінарної відповідальності. Цей процес (кваліфоцінювання, - LB.ua) потрібно проводити акуратно і швидко, як рекомендує Венеціанська комісія", - заявив Козьяков на запитання члена Громадської ради доброчесності Галини Чижик про те, чому кваліфоцінювання проходять судді, які були призначені за часів минулого складу ВККС.

"Крім очищення, не можна забувати про те, що повинна виконуватися конституційна функція держави. Ми не розглядаємо, що потрібно багато або мало (суддів відсіювати, - LB.ua). Ми негативно відсіюємо тих, хто не відповідає нашим умовам, відповідно до методології оцінювання ВККС. У нас немає плану, як у 30-ті роки..." - зазначив Козьяков.

Нагадаємо, 26 березня Громадська рада доброчесності заявила про вихід із процесу кваліфікаційної оцінки суддів.

Причиною такого рішення стали зміни в регламенті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що стосуються висновків Громадської ради. Зокрема, ВККС визначила, що висновки ГРД повинні бути підписані всіма членами ради, які їх підтримують, а також можуть бути подані в ВККС за 10 днів до співбесіди з відповідними суддями. За словами членів ГРД, це ускладнює їхню роботу, оскільки в день проводять співбесіди зі 150-200 суддями, а деякі члени ради перебувають у різних містах.

Вища кваліфікаційна комісія суддів проводить кваліфікаційне оцінювання всіх суддів на відповідність займаній посаді. Судді здають тести і практичне завдання, проходять психологічні тести та співбесіду. Члени ВККС також вивчають досьє суддів. Ті судді, які не пройдуть кваліфоцінювання, будуть звільнені.

23 березня відбулися перші співбесіди з суддями. У них брали участь 53 судді. Як зазначено на сайті ВККС, 36 з них пройшли співбесіди. З приводу інших ВККС дала можливість ГРД виправити помилки, допущені під час надання висновків щодо окремих суддів.

Під час наступних співбесід цього тижня оцінювання пройшли 82 з 103 суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram