ГоловнаПолітика

Суддям "старого" Верховного Суду і касаційних судів найближчим часом знайдуть іншу роботу

Судді продовжують отримувати оклад.

Суддям "старого" Верховного Суду і касаційних судів найближчим часом знайдуть іншу роботу
Фото: Макс Требухов

Вища кваліфікаційна комісія суддів планує найближчим часом прийняти рішення про переведення суддів касаційних судів, а також "старого" Верховного Суду у зв'язку з їх ліквідацією. Про це заявив голова ВККС Сергій Козьяков під час форуму, присвяченого 100 дням роботи нового Верховного Суду.

"Комісія запросила всіх (суддів - LB.ua) на спілкування. Хтось прийшов, хтось не прийшов. Судді Верховного Суду України не прийшли, посилаючись на те, що просять не розглядати їхнє питання до рішення Конституційного Суду... Думаю, найближчим часом комісія прийме рішення про переведення їх до інших судів", - зазначив Козьяков.

Він підтвердив, що сьогодні судді касаційних судів і Верховного Суду України отримують оклад судді. Також продовжують працювати апарати цих судів.

Закон "Про судоустрій і статус суддів" передбачає ліквідацію вищих спецсудів і Верховного Суду України з моменту початку роботи Верховного Суду. Судді з цих судів можуть узяти участь у конкурсах або претендувати на посаду в судах такого рівня або судах нижчої інстанції без конкурсу.

Відзначимо, що всього зараз налічують 105 суддів ВСУ, ВАСУ, ВГСУ і ВССУ, які раніше не пройшли за конкурсом в новий Верховний Суд або поки що не звільнилися, тобто юридично вважаються чинними суддями.

Нагадаємо, Верховний Суд України (новий суд названо Верховним Судом) звернувся до Конституційного Суду в листопаді минулого року з проханням визнати неконституційними окремі положення Закону "Про судоустрій і статус суддів", що стосуються ліквідації спецсудів і ВСУ.

У грудні минулого року пленум ВСУ не зміг прийнятий рішення про свою ліквідацію.

В останньому з'їзді суддів у березні цього року брали участь делегати Верховного Суду України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram