ГоловнаПолітика

За невиконання закону "Маски-шоу стоп" треба вводити кримінальну відповідальність, - Денисенко

Ситуація далека від того, щоб вважати, що вона почала виправлятися.

За невиконання закону "Маски-шоу стоп" треба вводити кримінальну відповідальність, - Денисенко
Фото: depo.ua

Народний депутат від БПП, представник уряду у Верховній Раді Вадим Денисенко вважає за необхідне ввести кримінальну відповідальність за невиконання урядового закону "Маски-шоу стоп". Про це він заявив на прес-конференції в Києві, передає Depo.ua.

"Чому не працює закон "Маски-шоу стоп"? Тому що, на мій погляд, уже накопичилася певна критична маса інформації, яка говорить про те, що дійсно прогресивний закон, від якого ми очікували вирішення цілої низки глобальних проблем, що з ними щодня стикається бізнес, але, на жаль, на сьогодні ми можемо говорити, що в багатьох моментах ситуація далека від того, щоб вважати, що вона, як мінімум, почала виправлятися", - зазначає Денисенко.

За його словами, критичною точкою в цьому контексті став обшук, проведений минулого тижня в одному з банків. "Минулої п'ятниці в одному з банків, який перебуває зараз в управлінні Фонду гарантування вкладів, пройшли обшуки з масками, які прямо підпадають під "Маски-шоу стоп" з виламуванням дверей, поломкою багатьох технічних моментів. Причому представник Фонду гарантування вкладів перебував на вулиці, просив впустити його в це приміщення, був готовий відчинити двері цього приміщення, готовий був вирішити питання навіть без злому дверей. Але людину не впустили. Потім, згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, будь-яка людина, яка перебуває в приміщенні, може попросити адвоката. Було клопотання щодо того, щоб залучити адвокатів - був усього один адвокат на велике багатоповерхове приміщення. Була відмова в допуску адвоката", - розповів нардеп.

Він вважає, що це свідчить про те, що "практично всі силові органи, починаючи від старорежимних, як-от СБУ і МВС, і закінчуючи новими прогресивними - НАБУ - порушують закон "Маски-шоу стоп".

"Усі плювати хотіли на цей закон. Чому вони його порушують? Тому що насправді всі ці прогресивні норми не мають за собою карального впливу...", - переконаний Денисенко.

У зв'язку з цим він пропонує внести відповідні зміни в законодавство. "Зміни повинні полягати в двох кардинальних речах. Перше - треба вводити дисциплінарну, а, можливо, кримінальну відповідальність силовиків за невиконання закону "Маски-шоу стоп". Тобто, якщо ви не допустили адвоката, то ви повинні понести за це щонайменше дисциплінарну, а я вважаю за краще, кримінальну відповідальність. Другий, не менш важливий момент, - ми говорили про це, коли ухвалювали цей закон, - потрібно нарешті покласти край "каруселям", коли однотипні справи відкриває один орган, потім закриває, потім відкриває інший орган. У нас 12 антикорупційних органів. І треба пройти всі ці 12 кіл пекла. І всі плювати хотіли на виконання закону "Маски-шоу стоп", - обурився Денисенко.

Він прогнозує, що відповідні законодавчі зміни викличуть величезний спротив з боку силових структур, але це "дасть можливість бізнесу дихати".

"Ми розуміємо, що буде величезний опір силової системи, але без вирішення цього питання ми не зможемо будувати бізнес і не зможемо зупинити міграцію", - резюмував нардеп.

Нагадаємо, що 7 грудня 2017 року набув чинності урядовий закон № 2213-VIII про обов'язкову відеофіксацію під час проведення обшуків, який називають "Маски-шоу стоп".

28 лютого 2018 року Кабінет Міністрів України створив міжвідомчу комісію для захисту бізнесу від зловживань влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram