ГоловнаПолітика

"Командири списують, а потім розпродують": у поліції розповіли про знайдену військову техніку

"Якщо військова техніка списується, її повинні здавати на металобрухт, а кошти йти на користь держави".

"Командири списують, а потім розпродують": у поліції розповіли про знайдену військову техніку
Фото: npu.gov.ua

Списана військова техніка, яку співробітники Нацполіції знайшли в Житомирській області, потрапляла з військових частин до приватних підприємців у Новоград-Волинському, там її приводили в робочий стан і продавали. Про це розповів начальник головного управління Національної поліції Житомирської області В'ячеслав Печененко в коментарі LB.ua.

"Цю техніку отримували з військових підрозділів приватні підприємці. Невідомо, на якій підставі приводили її до ладу, в робочий стан і потім продавали через інтернет. Звідки саме ця техніка взялася, слідство наразі встановлює. Але все це - техніка військового призначення. У нас на мирній території багато військових складів, баз зберігання тощо. Порядок продажу військової техніки впорядкований - якщо таку техніку списують, то її здають на металобрухт, а кошти йдуть на користь держави. А деякі недбалі командири списують техніку, а потім її розпродають, але це все повинно встановити слідство: звідки ця техніка взялася, з яких частин, на підставі чого і чи є там порушення законодавства. Зараз у цьому розбирається слідство", - сказав він.

Печененко також уточнив, що поліція знайшла техніку під час операції, під час якої розслідували крадіжку нафтопродуктів.

"У нас є підрозділ спеціальної поліції, який займається розслідуванням справ, пов'язаних, зокрема, з крадіжками з нафтопроводів. Через територію однієї з військових частин проходив нафтопровід, з якого крали нафтопродукти. Під час обшуків на цій території було знайдено цю військову техніку. потім шляхом розслідування було встановлено, що з території, в тому числі, однієї з військових частин військова техніка потрапляла на вже цивільні майданчики приватних підприємств у Новоград-Волинському", - додав він.

Нагадаємо, в Житомирській області поліція випадково вийшла на схему розкрадання спеціальної техніки та транспортних засобів. Серед виявленої техніки - БТРи, БМП, ЗІЛи, УРАЛи, ГАЗ, кунги, причепи, автоцистерни, автовежі, тягачі з лебідками й інша техніка, в т.ч. для транспортування людей по суші і на воді.

Пізніше радник президента України Юрій Бірюков заявив, що знайдена техніка не крадена, а легально передана на реалізацію за часів уряду Юлії Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram