ГоловнаПолітика

Чубаров: поправки до Конституції про статус Криму з'являться "найближчим часом"

Не виключене їхнє ухвалення разом із закріпленням курсу на НАТО і ЄС.

Чубаров: поправки до Конституції про статус Криму з'являться "найближчим часом"
Фото: Макс Требухов

Зміни до Конституції в частині закріплення кримськотатарської національної автономії будуть оприлюднені найближчим часом.

Про це на конференції "Перспективи розвитку державної політики щодо окупованих територій України" заявив народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає кореспондент LB.ua.

"На сьогодні прийняття правових актів, які дали б новий поштовх для посилення кримської теми, вкрай важливі. Думаю, що багато чого має проявитися вже через місяць-півтора", - заявив він.

У коментарі LB.ua Чубаров уточнив, що спільно з групою експертів і аналітиків вже підготовлено зміни до Конституції України в частині автономії Республіки Крим.

"Ми плануємо оприлюднити цілісний текст підготовлених змін ще на стадії подачі в Конституційну комісію. Думаю, що це буде найближчим часом. Тому всі гарячі дискусії ще попереду. Але ми чекаємо, що нас підтримає передусім українське суспільство. Адже ці зміни - це зміцнення українського суверенітету в Криму як кримськотатарської національної автономії", - пообіцяв він.

Чубаров не виключив можливості одночасного прийняття змін у Конституцію України в частині кримськотатарської автономії і закріплення курсу на НАТО і ЄС, що раніше анонсував голова держави.

"Ухвалення змін до різних розділів Конституції вже було. Тому я не бачу проблем, щоб такі зміни були прийняті одночасно... Ми чекаємо, що сам президент виступить з ініціативою подання цих змін", - сказав він.

Він підкреслив, що в змінах буде закріплено статус Курултаю і Меджлісу як представницьких органів і кримськотатарського народу. А також закріплено норми про використання кримськотатарської мови на рівні з українською в рамках чинного законодавства.

"Сьогодні в Україні немає дурнів, які виступають проти самовизначення кримських татар", - вважає він.

При цьому нардеп не виключив, що "знайдуться і ті, хто буде виступати проти кримськотатарської автономії".

Нагадаємо, у вересні 2016 року Верховна Рада затвердила рекомендації Президентові, згідно з якими в Конституції України повинна з'явиться Кримськотатарська Автономна Республіка замість Автономної Республіки Крим.

Конституційна комісія створила робочу групу щодо статусу Криму в травні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram