ГоловнаПолітика

СБУ викрила поставки кабелів для російських підводних човнів

Кабелі постачалися через компанію в Прибалтиці.

СБУ викрила поставки кабелів для російських підводних човнів
Фото: depo.ua

Служба безпеки України припинила в Запорізькій області операцію російських спецслужб з вивезення з підприємства в Бердянську кабелів для підводних човнів Військово-морських сил РФ, повідомив прес-секретар Управління СБУ в Запорізькій області Сергій Левченко.

Слідством встановлено, що зловмисники продавали товари для російських ВМС через підконтрольні комерційні структури в одній з європейських країн. Замовником махінації виявилися російські структури, які спеціалізуються на оснащенні та комплектації атомних підводних човнів, у тому числі і тих, які базуються в Криму.

Під час обшуків на підприємстві вилучено документацію та партію товару військового призначення, яку найближчим часом мали відправити транзитом у РФ.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 111 (державна зрада) і ст. 333 (незаконне вивезення за межі України сировини, матеріалів, обладнання, технологій для створення зброї, а також військової та спеціальної техніки) Кримінального кодексу України.

Агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерела в правоохоронних органах області пише, що йдеться про ТОВ "Азовська кабельна компанія", створене на базі бердянського заводу "Азовкабель".

Підприємство виготовляло кабелі для підводних човнів РФ і до 2014 року безпосередньо продавало свою продукцію для ВМС РФ. За даними агентства, після введення Україною антиросійських санкцій Бердянське підприємство вже не могло постачати свою продукцію країні-агресору, тому було розроблено схему ввезення в РФ кабелів для російських підводних човнів через одну з прибалтійських компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram