ГоловнаПолітика

Ініціатива "Першого грудня" закликала не пропагувати в країні руйнівні інстинкти

Радикалізм, на думку ініціативної групи, популярний через низьку політичну культуру суспільства.

Ініціатива "Першого грудня" закликала не пропагувати в країні руйнівні інстинкти

Ініціативна група "Першого грудня" стурбована радикалізацією настроїв у суспільстві і масовою появою під прикриттям "Майдану" деструктивних сил й ініціює дискусію на тему колективної та індивідуальної відповідальності низових структур громадянського самоврядування. Про це йдеться в заяві групи, оприлюдненій на її сайті.

"Ми ініціюємо розмову про цю суспільну проблему, про колективну й індивідуальну відповідальність тих, кого обрано чи поставлено «кербудами» низових структур громадянського самоврядування. Про культивування їхньої ролі й відповідальності, про процедуру постійного екзаменування їх конкретною громадою. Про відповідальність низових народних ватажків, яким, перш ніж оголошувати «похід на Київ», варто було б навчитися грамотної державницької роботи та вміння облаштовувати життя у своєму малому довкіллі. Адже проблеми «вгорі» – це лише екстракт того безладу, з яким ми миримося «внизу»", - йдеться в заяві.

"Зберігати державу і сприяти її розвитку - наша головна мета. Не допустити стихійної чи інспірованої гіперанархії - наше з вами громадянське завдання. Однак насамперед слід задуматися над тим, де лежить коріння проблеми. На нашу думку, причиною такої героїзації руїни є, звичайно ж, критично низька політична культура суспільства і його схиблена історична пам'ять. Даються взнаки засилля шукачів дешевої слави і авантюристів. Проте чи не найважливішими причинами є відсутність або нерозвиненість самоврядування, неможливість для людини чи групи людей вирішувати свої проблеми у звичному законному порядку, параліч законності взагалі. В таких умовах громада деградує до натовпу (або ж ніколи так і не виростає над рівнем натовпу) і стає неспроможною до продуманої раціональної дії. А за умов економічної скрути й суспільної дезорганізації та депресії лише вибуховий бунт здається виходом із безвиході. На цьому й паразитують далекоглядні ненависники України, одверті й приховані", - вважають у групі "Першого грудня".

А Росія такі настрої, на її думку, додатково підживлює.

"Здобутки наших майданних перемог щоразу розтринькуються – і то не лише власть імущими. На зміну натхненним Майданам, що були породжені неповторним народним поривом, прийшли не завжди зрозумілі акції, сплановані й учинені не дуже прозорими й не дуже вартими довіри політичними центрами. І кожного разу бачимо намагання організувати черговий протестний «майдан», кожного разу ватажки прагнуть підняти народ на повстання, проте не дають собі труду розʼяснити, хто візьме владу після падіння нинішньої, а головне – під яку програму цю нову владу буде використано. Руїнницькі тенденції вочевидь переважають над тенденціями будівничими", - наголошено у зверненні.

У зв'язку з цим представники інтелектуальної еліти України закликали не пропагувати руйнівні інстинкти і тотальне розчарування, щоб вони не взяли верх над позитивними тенденціями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram