ГоловнаПолітика

Москаль заборонив балаклави на масових акціях у Закарпатській області

"Це роблять хіба що злодії або хулігани".

Москаль заборонив балаклави на масових акціях у Закарпатській області
Фото: Ольга Павлова/hromadskeradio.org

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль підписав розпорядження про заборону балаклав під час проведення масових акцій на території Закарпатської області.

Як повідомляють на сайті губернатора, документ рекомендує Головному управлінню Національної поліції в Закарпатській області вжити заходів щодо недопущення участі в масових акціях осіб у балаклавах, шоломах або інших засобах маскування обличчя. Також поліцейським дали рекомендацію ідентифікувати цих людей з подальшою перевіркою до вчинення злочинів.

"Це ненормальна ситуація, коли одні українці збираються на масові заходи і ховають свої обличчя від інших українців, прикриваючись при цьому патріотичними гаслами. Це роблять хіба що злодії або хулігани. Нормальні люди, тим більш патріоти, збираються на акції і проголошують свої гасла з відкритими обличчями", - пояснив рішення Москаль.

Нагадаємо, в січні 2014 року Верховна Рада заборонила участь у зборах, мітингах, вуличних маршах, демонстраціях, інших масових заходах у масці, шоломі або з використанням інших засобів або способів маскування, щоб уникнути ідентифікації особи. Однак пізніше під тиском громадськості цю заборону було скасовано.

У 2015 році президент Петро Порошенко говорив, що має намір просити Верховну Раду знову заборонити носіння балаклав у мирних місцях, а Київська міська рада навіть заборонила членам громадських формувань носити маски-балаклави під час охорони громадського порядку в Києві.

Реального ефекту ці рішення не мали. Балаклави на акціях протесту як використовували, так і використовують.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram